Miért pont most nyitott újabb frontot az orosz hadsereg? 3 lehetséges ok magyarázza meg Putyin döntését
Globál

Miért pont most nyitott újabb frontot az orosz hadsereg? 3 lehetséges ok magyarázza meg Putyin döntését

Nagyon úgy néz ki, hogy több hónapnyi tervezés után ma reggel megindult az orosz haderő Harkiv megye ellen. Még nem tudni, hogy pontosan mekkora területet akarnak elfoglalni az ukrán megyéből, de orosz vezetők régóta emlegetik egy „pufferzóna” létrehozásának szükségességét, illetve azt, hogy szerintük Harkiv „régi orosz város.” A megye és megyeszékhely mellett Szumi is veszélyben lehet.

Ma hajnalban nagyszabású támadást indított az orosz hadsereg az ukrajnai Harkiv megye ellen, nagyon úgy fest, hogy a határ túloldaláról lényegében új frontszakaszt nyitottak. Érdemi területszerzésről egyelőre még nincs szó, úgy néz ki, három falut ostromolnak az orosz katonák. Ukrán források egy, orosz források hat kilométert mentek be az orosz katonák Ukrajnába.

Nem véletlen, hogy az orosz támadás épp most indult el, ennek alapvetően három oka van:

  1. Orosz vezetők hónapok óta terveznek egy hatalmas nyári offenzívát, melynek célja az, hogy a Donbasz bekebelezése mellett egy „pufferzónát” is létrehozzanak az orosz-ukrán határ északi területe mentén. A pufferzóna Moszkva szerint azért kell, hogy kitolják az ukrán tüzérség lőtávolságát, védve ezzel Oroszország nemzetközileg elismert területeit.
  2. Tegnap zajlott le a május 9-ei ünnepség, Oroszország most ünnepelte meg a Szovjetunió náci Németország felett aratott győzelmének 79. évfordulóját. Vlagyimir Putyin orosz elnök szereti fontos történelmi dátumokhoz kötni saját, nagyvolumenű döntéseit, az időzítés alighanem most sem véletlen.
  3. Az elmúlt hónapokban a nyugati lőszerszállítmányok elmaradása miatt kritikus lőszerhiány lépett fel az ukrán haderőben, az orosz katonai vezetők most próbálnak minél nagyobb területet meghódítani Ukrajnában, mielőtt a két hete újraindult fegyverszállítmányok feltöltik az ukrán készleteket.

Az orosz stratégia célja nyilvánvalóan az, hogy

  1. első körben elvonják az ukrán haderő fókuszát a Donbasztól, Zaporizzsjáról és Kupjanszkról. Ezeket a területeket régóta támadja az orosz hadsereg, ha nyitnak egy újabb frontszakaszt, az ukrán haderőnek lehet, hogy más területekről kell elvonnia bizonyos képességeket. Ocseretinénél áttört a front két hete, Robotine nagyjából egy hete esett el, Csasziv Jart most próbálják bekeríteni az oroszok, tegnapelőtt pedig Sztaromajorszke térségében is megindultak. Ha sikerül ukrán védekező képességet elvonni ezektől a településektől, a fő célkitűzést, a Donbasz elfoglalását, ezzel megkönnyítik maguknak az oroszok.
  2. A moszkvai vezetők nyilván reménykednek abban, hogy hosszabb távon sikerül elfoglalni az általuk „ősi orosz városnak” titulált Harkivet, de egyelőre valószínűleg megelégszenek néhány határ menti település elfoglalásával, mely után ki tudják jelenteni, hogy „sikeresen létrehozták” a régóta emlegetett pufferzónát.

Orosz és ukrán hírszerzési információk szerint Harkiv mellett Szumi ellen is megindulhatnak hamarosan az orosz katonák, mindkét megyeszékhelyt megpróbálták elfoglalni az orosz erők 2022 elején, kevés sikerrel. Most a helyzet több szempontból is változott már: nyilvánvaló, hogy az ukrán haderő személyi állománya már kevésbé motivált, az orosz haderő pedig felkészültebb, de bármilyen konkrét eredményt egyelőre nehéz jósolni.

Címlapkép forrása: Viacheslav Mavrychev/Suspilne Ukraine/JSC "UA:PBC"/Global Images Ukraine via Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
moszkva kreml oroszország légvédelem dróntámadás rakétatámadás stock