Alkotmánybírósághoz fordul az építésügyi minisztérium
Ingatlan

Alkotmánybírósághoz fordul az építésügyi minisztérium

Portfolio
Nem fogadja el a Kúria döntését az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Alkotmánybírósághoz fordulnak – közölte a minisztérium az RTL Híradó megkeresésére. Mindezt azok után, hogy kiderült: nincs akadálya annak, hogy az LMP népszavazást kezdeményezzen a kiemelt beruházássá nyilvánítás ellen.

Az LMP hatályon kívül helyeztetné a magyar építészügyi törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályait. A párt képviselője, Csárdi Antal a híradó megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy ez a törvény lehetővé teszi, hogy a magyar jogrendszer fölé helyeződjenek olyan, a kormány számára kedves beruházások, amelyet mindenképpen meg szeretne csinálni.

Stadionépítések, közlekedési-, kulturális- és turisztikai célú beruházások, akkumulátoripari fejlesztések - az elmúlt években több száz építkezést nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemeltté a kormány, időnként magáncélúakat is - hangzott el a híradóban. Emlékeztetnek: az ilyen beruházásokra egyedi szabályok vonatkoznak, még a helyi településrendezési előírásokat sem kell betartani az építkezéseken.

Az LMP népszavazási kezdeményezése idén januárban kapott zöld jelzést a Nemzeti Választási Bizottságtól, de a döntést többek között az Építési és Közlekedési Minisztérium is megtámadta. Nemrég viszont döntött a Kúria: lehet népszavazás az ügyben, az ehhez szükséges aláírásokat viszont még nem kezdheti el gyűjteni az ellenzéki párt, az július 9-én kezdődhet el.

A minisztérium korábban azzal támadta a kezdeményezést, hogy az hatással lehet a központi költségvetésre, és ilyen ügyekben nem lehet népszavazást kiírni. A Kúria azonban nem látta megalapozottnak ezt az érvelést. Az RTL-nek a tárca azt írta:

"Alkotmányi jogi panasszal élünk és az Alkotmánybírósághoz fordulunk. A magyar építészetről szóló törvény

kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke.

A más országokban is alkalmazott eljárásrend garantálja, hogy a régió országainak befektetés ösztönző versenyében ne szenvedjük behozhatatlan hátrányt".

Az LMP által beadott és a Kúria által most jóváhagyott népszavazási kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?"

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view