Ingatlan

Ki menti meg a pusztuló budai épületet?

Portfolio
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a HB Reavis előterjesztési keresetét, ami a Bem téri Radetzky-laktanya felújítására és funkcionális átalakítására vonatkozott - közölte nemrég az MTI. A döntés az épület jövőjével kapcsolatban számos kérdést felvet, ezért Radnóty Zoltánt, a HB Reavis csoport magyarországi vezetőjét kérdeztük meg az egykori laktanya várható sorsáról, a döntés cégre gyakorolt hatásáról és az esetleges alternatív fejlesztési lehetőségekről.
A Fővárosi Törvényszék múlt keddi közleményében azt írta, hogy a bíróság meghozott ítéletével elutasította a HB Reavis Buda Project Kft. elsőrendű és az Európa Ingatlanbefektetési Alap másodrendű felpereseknek a Budapest Főváros Kormányhivatala ellen közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt előterjesztett keresetét. Az elutasítás oka, hogy egy 2011-es rendelettel az épületet műemléki védelem alá helyezték.

Hogy érinti a HB Reavis magyarországi részlegét a bíróság döntése?

A Bem Palace építési engedélyéről döntő közigazgatási perben felperesként - a HB Reavis mellett - az Unicredit csoporthoz tartozó Euróra Ingatlanbefektetési Alap is részt vesz, így a két társaság közös jogi álláspontot képvisel a bíróság előtt. A közigazgatási bíróság a felperesek keresetét rendre olyan tényekre hivatkozva utasította el, amelyek társaságunk tulajodonszerzését megelőző időszakra vonatkoznak. Mindezeket figyelembe véve a felperes társunkkal egyeztetünk és az ő iránymutatása alapján kívánunk továbblépni az ügyben.

Egy másik tervvel megkaphatja az engedélyt a Bem téri fejlesztés?

A korábban kaszárnyának tervezett, több kiszolgáló épületet is magába foglaló épületegyüttest - a Duna parti homlokzatot leszámítva - visszafogott építészet és átlagos, kevés természetes fényt biztosító belső terek jellemzik. Látható, hogy a hosszú évek óta üresen álló épület mára elvesztette funkcióját, nem szolgálja ki a mai kor igényeit, ezért mindenképpen egy jelentősen átalakított - ugyanakkor a műemléki értékeket tiszteletben tartó - épületre van szükség. Ez lehet akár a korábban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által jóváhagyott építési engedélyben szereplő irodaház, de természetesen vannak más vonzó alternatívát jelentő megoldások is.

Van esély arra, hogy alternatív megoldásként másik budapesti helyszínen kezdjen fejlesztésbe a cég?

Cégünk számára fontos, hogy Budapestnek nemzetközi szinten is igényes épületeket adjunk. Ebben a folyamatban a Bem Palace egy állomás, amelyet reményeink szerint izgalmas további projektek követnek majd. Nem titok, hogy jelenleg is tárgyalunk újabb fejlesztési területek megvásárlásáról.

Ha nem sikerül a Bem téri fejlesztés, mi lehet az épület jövője?

Biztos vagyok abban, hogy az érintett felek előbb-utóbb találnak megoldást ennek az értékes helyszínnek a hasznosítására, amely mind a közösség, mind pedig az üzleti élet számára megfelelő.


A Bem József tér Margit körúthoz való közelsége miatt kedvező közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, így a beruházó és a leendő bérlők számára is vonzó lehet egy iroda kialakítása a területen. A műemléki védelem alá vonás azonban - amellett, hogy segít megőrizni az épület eredeti formáját - nem feltétlenül jelenti azt, hogy az épületet a mai kor igényeinek figyelembevételével gazdaságosan fel lehet újítani és üzemeltetni. Ennek ellenére láttunk már példát arra, hogy bizonyos szereplők műemlékké nyilvánított épületeket a piaci alapot figyelmen kívül hagyva újítsanak fel, így a kérdés az, hogy végül ki és milyen feltételek mellett oldhatja meg az egyre romló budai épület felújítását.

A budapesti irodapiacról röviden

Az irodapiaci mutatók javulása 2016 negyedik negyedévében is folytatódott Magyarországon. Tovább csökkent Budapesten az irodapiaci üresedés, ami jelenleg 9,5 százalékon áll, ez 5,7 százalékponttal alacsonyabb a 2015 azonos időszakában regisztráltnál és egyben új rekordot jelent. A kereslet nem csak a negyedéves értékek 5 éves átlagánál magasabb, hanem az előző negyedéves értéket is több mint 70 százalékkal haladta meg, elérve összesen a 163 603 négyzetmétert. Az irodapiaci mutatók alapján tehát van igény a budapesti irodaállomány bővítésére.

Ki menti meg a pusztuló budai épületet?


Ki menti meg a pusztuló budai épületet?
Forrás: MTI / Marjai János


Ki menti meg a pusztuló budai épületet?
Forrás: MTI / Marjai János


Ki menti meg a pusztuló budai épületet?
Forrás: HB Reavis


Ki menti meg a pusztuló budai épületet?
Forrás: HB Reavis
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state