Az SSC szektor első tagjai a 90-es évek elején jelentek meg Magyarországon, azóta viszont hatalmas bővülésen ment keresztül az ágazat. Mostanra több, mint 100 szolgáltatóközpont működik országosan, aminek mintegy 75 százaléka Budapesten található. A szektorban dolgozók száma 40-45 ezer közé tehető, ami irodapiaci szempontból is rendkívül jelentős. A fővárosban ez 250-300 ezer négyzetméternyi irodaterületre teremt igényt, vagyis a teljes állomány közel 8 százalékát adja.

A legnagyobb növekedés a 2000-es évek elején történt, amikor több egymást követő évben duplázódott az SSC szektorban alkalmazottak száma. A növekedés azóta sem állt meg, az idegen nyelveket jól beszélő pályakezdők százait szívja fel évről-évre a piac.

Mi az az SSC?


A nemzetközi cégek költségmegtakarítási célból gyakran döntenek úgy, hogy az operatív feladataik egy részét összefogják és egy helyről látják el. Ha például egy cégnek 30-40 országban van irodája, akkor felesleges mindenhol minden feladatkörre egy teljes csapatot felépítenie, mikor az egy központi helyről is megoldható. A beszerzés, az IT szolgáltatások, a számvitel vagy a jogi folyamatok mind olyan feladatok, amelyek a cég összes irodájában nagyon hasonló munkavégzést igényelnek, így költséghatékonysági szempontból megéri azt kiszervezni egy olyan országba, ahol olcsó de képzett a munkaerő.

Miért Magyarország?


Az olcsó és jól képzett munkaerő csak az egyik motiváció a cégek számára, hogy Magyarországot válasszák. Emellett az olyan járulékos költségek, mint az irodabérlés is jelentősen olcsóbb itt, mint Nyugat-Európában, becslések szerint egy munkaállomás fenntartása Budapesten harmadannyiba kerül, mint egy átlagos nyugat-európai nagyvárosban. A vidéki egyetemi városok - Debrecen, Szeged, Pécs - pedig költségek szempontjából még Budapestnél is kedvezőbbek, így az utóbbi években ezen települések szektoron belüli részaránya is nőtt. Míg 4-5 éve a 90 százalékot közelítette Budapest SSC-n belüli országos részesedése, addig mostanra ennek aránya 75 százalék alá csökkent. Magyarország a régión belül is kedvelt SSC országnak számít, egyedül Lengyelország előzi meg az alkalmazottak és a szolgáltatóközpontok számának tekintetében.

Hol tartanánk SSC-k nélkül?


Az SSC-k fontos szereplői a munkaerőpiacnak, ezen kívül az irodapiacot és közvetetten az egész gazdaságot erősítik. Noha az utóbbi években egyre több ilyen cég alapított központot Magyarországon, elképzelhető, hogy amennyiben a jövőben túl magasra emelkednek a munkaerő költségei többen dönthetnek úgy, hogy továbbállnak egy még olcsóbb országba. Egyelőre ez a veszély nem fenyeget, de érdekességként megnéztük, hogy milyen változásokat okozna az irodapiacon, ha hirtelen az összes SSC eltűnne.

Mi történne Budapesttel, ha holnap az összes SSC kivonulna?

A budapesti irodapiacon az üresedési ráta 2017 harmadik negyedévében 7,6 százalékra csökkent, ami mostanra a spekulatív irodák estében is 10 százalék alatti értékeket jelent. A teljes 3,35 millió négyzetméteres állományból tehát mintegy 254 ezer négyzetméternyi iroda áll üresen, ami nagyságrendileg megegyezik az SSC-k által bérelt területtel. Abban az esetben, ha hirtelen az összes SSC cég kivonulna Magyarországról, az irodapiaci üresedési ráta legalább a kétszeresére emelkedne, ami megegyezne a három évvel ezelőtti szintekkel. Az SSC-k ingatlanpiaci hatása tehát megkérdőjelezhetetlen, a szektor jelenléte nélkül a mostani irodafejlesztési boom is kisebb lenne Budapesten.