Ingatlan

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

Portfolio
Budapesten járva szinte lépten-nyomon óriásdarukba ütközünk, bizonyítva, hogy gőzerővel zajlanak az irodaberuházások. Nem csak a teljes építési volumen nagy azonban, hanem néhány igazán gigászi projekt is épül a következő években. Az alábbiakban azokat a projekteket szedtük össze, amelyek méretben jelentősen meghaladják az eddigi legnagyobb épületeket is, így jelentősen átformálva a város adott részeinek arculatát.

BudaPart irodák

Szintén a legnagyobb irodafejlesztések közé tartozik a BudaPart városközpont projekt keretében megvalósuló irodaközpont. A területre összesen körülbelül 300 ezer négyzetméternyi irodaterület felhúzását tervezi a Property Market a következő 10 évben. A fejlesztés első ütemében a két lakóház mellett 20 ezer négyzetméternyi irodaterület létesül, az A+ kategóriás, LEED minősítéssel rendelkező BudaPart Gate irodaház már épül a Market Építő Zrt. kivitelezésében. Az irodaház 2019 elejére készülhet el.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
Forrás: BudaPart
Nem régóta pedig azt is tudjuk, hogy a BudaPart adhat majd otthont a Mol-Csoport új székházának is, a területet a tervekkel együtt a Mol kivásárolta a BudaPart projektből, tehát végülis egy saját fejlesztésről lesz szó. A komplexum az eddigi legnagyobb (bruttó 83 ezer négyzetméteres) budapesti székház lehet, a cég ugyanis a mostani 11 épületből egyetlen modern irodaházba - a Kopaszi-gát mellé tervezett 120 méteres, 28 emeletes toronyépületbe - vonja össze különböző részlegeit.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
Forrás: BudaPart

MNB Alapítványok irodafejlesztése

Szintén nagyszabású irodafejlesztési tervekkel álltak elő a Pallas Athéné Alapítványok, melyek a Váci úti irodafolyosón található 7,5 hektáros területre terveznek egy gigantikus beruházást. A Váci út 160-168. szám alatti, 55,2 millió euróért (17,2 milliárd forintért) megvásárolt, három telekből álló ingatlanon 150 ezer négyzetméternyi spekulatív irodaépítés kezdődhet meg, és valósulhat meg 3 év alatt. Az alapítványok arra számítanak, hogy akár olyan profilú cégek is ide helyezhetik át székhelyüket, akik a Brexit hatására elhagyják Londont. A Millenárison lévő két irodaház, a Buda Palota és a Debrecenben megvásárolt irodaházzal együtt így közel 180 ezer négyzetméternyi irodát hasznosít majd a Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott Optima Befektetési Zrt..

Agora Budapest

A HB Reavis csoport második magyarországi beruházása a Váci Corners Office után az Agora Budapest. Az Áprád híd pesti hídfőjénél, a Róbert Károly körút és a Váci úti irodafolyosó kereszteződésében megvalósítani tervezett projekt keretében a tervek szerint a 2023-ra 136 ezer négyzetméternyi irodaterület kap majd helyet 5 épületben, illetve hozzá még egy fél bevásárlóközpontnyi, összesen 11 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület is kapcsolódik majd, ahol 40 üzletet alakítanak ki. A projekt várható piaci értéke 140 milliárd forint. Az épületegyüttest a londoni székhelyű MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió tervezte. A projekt első üteme már elkezdődött, a 34 500 négyzetméteres bérbeadható területű, 8 emeletes Agora Hub 2019 nyarára készülhet el.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
Forrás: HB Reavis

Telekom székház

Szintén eddig nem látott méretben épül irodaház a Magyar Telekom számára. A Könyves Kálmán körúton 58 ezer négyzetméteres alapterületű új székház megközelítőleg 4500 ember munkahelye lesz. Az épülethez 1350 férőhelyes mélygarázst, több mint 300 kerékpár elhelyezésére alkalmas biciklitárolót, illetve egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciatermet is épít a fejlesztő WING. A Telekom által bérelt területeken kívül az épületben további 4000 négyzetméter áll rendelkezésre piaci bérbeadás céljára.
A projekt várhatóan 2018 végén készülhet el, a Magyar Telekommal történő bérleti megállapodás 15 évre szól.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
Forrás: WING
A sort pedig még lehetne folytatni, például a Futureal Budapest One néven tervez 70 ezer négyzetméteres business parkot létesíteni Kelenföldön, a projekt részleteiről egyelőre azonban kevés információ áll rendelkezésre.

Jelenleg Budapest számos pontján zajlanak az építkezések, melynek köszönhetően Budapest irodaterülete jelentősen növekedhet a következő években. Az iroda piaci trendekkel és fejlesztési boommal kapcsolatban Csuhay Borbálát, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatóját kérdeztük.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
A budapesti irodaállomány szakadatlan nő, melyet egyelőre támogat az erős keresleti oldal is. A bruttó bérbeadás mértéke a harmadik negyedévben nagyon erős volt, hiszen körülbelül ugyanannyi területre írtak alá szerződést, mint 2017 első félévében összesen. 2017 első és második negyedéve között 67 ezerről 98,7 ezerre, majd a harmadik negyedévben 165 ezer négyzetméterre növekedett. Mindeközben az üresedési ráták az egész budapesti irodapiacon rekordalacsony szintekre csökkentek, a fővárosban mindenhol 10 százalék alatti a kihasználatlanság, a mintegy 3,35 millió négyzetméteres teljes budapesti irodaállomány közel 8,6 százaléka állt üresen a második negyedévben, de most még ennél is alacsonyabb, csupán 7,6 százalékos a teljes piaci üresedési ráta. A fővárosi alpiacokból is kiemelkedik Dél-Buda, ahol csak 3,3 százalékos ez a mutató, ezzel szemben a legmagasabb számmal, - ami ennek tízszerese - 33 százalékkal az agglomeráció rendelkezik a harmadik negyedévben. Mennyire drágán épülnek az irodaházak? Drágul-e a bérleti díj 2019-2020 környékén? Érdemes már most előszerződni? Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 13-16 euró között alakulhat, többek között a minősítéstől és az elhelyezkedéstől függően, azonban találhatunk a fővárosban olyan BREEAM minősítéssel rendelkező helyszínt is, ahol akár 24-28 euróért bérelhetünk prémium kategóriás irodát. A kivitelezési költségek jelentős növekedése miatt a jövőbeni fejlesztések megtérüléséhez elengedhetetlen a bérleti díjak emelkedése. Ezt már azokon az épületeken is látjuk, melyek építés alatt vannak. A bérleti díjak 2019-2020-ra véleményem szerint tovább fognak emelkedni ezért igen, már most érdemes előszerződni. De az, hogy jó időben szerződjünk, nem csak az emelkedő bérleti díjak miatt fontos, hanem azért is, mert a kereslet is tovább növekszik, míg egyre kevesebb a rendelkezésre álló terület. A fejlesztők sok esetben még mindig óvatosak és kevesen indulnak el spekulatív fejlesztéssel, amiből az következik, hogy a 2019 elején átadásra kerülő ingatlanok nagy része már vagy részben vagy teljesen bérlőre talált. Mivel egy irodaház felépítése a jelenlegi építőipari erőforrások figyelembevételével kb. 20-24 hónap, így azok a közepes és nagy méretű bérlők, akik 2019 közepén szeretnének költözni könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, hogy nem találnak számukra megfelelő elhelyezkedésű, időzítésű vagy méretű területet.

A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta.



Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk



Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
BudaPart
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025