Ingatlan

Történelmi pillanat előtt a BIF

Portfolio
A SZIT előszobájába lépve SZIE-ként folytatja a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.(BIF). A SZIT egy külföldön meghonosodott cégforma, a REIT (Real Estate Investment Trust) leképezése, amely kedvező adózási feltételekkel biztosítja a részvényeseknek az ingatlanbefektetéseik hozamából való részesedést. A folyamat kapcsán Sajgál Gáborral, a BIF vezérigazgatójával beszélgettünk.


Történelmi pillanat előtt a BIF
Nemrég jelentették be, hogy a BIF-et SZIE-ként már nyilvántartásba vették. Mikorra várható a SZIT-státusz elérése? A befektetők szempontjából mi a különbség, hogy előtársaságról vagy már SZIT-ről van szó?

A törvény szerint 2018. december 31-ig kell SZIT-té válni, vagyis teljesíteni az arra vonatkozó előírásokat, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Véleményem szerint ez akár jövő év első felében is lehetséges. Működés tekintetében a SZIT és a SZIE között nincs jelentős különbség, ugyanazok a szabályozók vonatkoznak a SZIT-ekre is mint a SZIE-kre és a SZIE is ugyanazokat az előnyöket élvezi, mint a SZIT. Megvan mind a társasági, mind az iparűzési adómentessége, viszont ugyanúgy vonatkoznak rá a kötelezettségek is, hogy az eredmény 90 százalékát osztalékként ki kell fizetnie a részvényeseknek.

A SZIT egyik felétele, hogy részvényeinek egy részét (legalább az alaptőke 25%-át) be kell, hogy vezesse a szabályozott piacra, és ebben a sorozatban biztosítania kell az úgynevezett közkézhányad-részesedési korlátot, vagyis azt, hogy egy tulajdonos legfeljebb 5%-ot birtokolhat. Ez a BIF esetében már megvalósult?

Jelenleg ez az egyetlen szempont, aminek még nem felelünk meg, de úgy gondolom, hogy jó évet fogunk zárni, aminek a beszámolója mindenki számára elérhető lesz, így a befektetők is értesülni fognak a BIF számairól, az ingatlanok pontos kihasználtságáról, a jövedelemtermelő képességükről és arról, hogy hogy néz ki pontosan a cég stratégiája. Ha ez megtörténik, biztos vagyok benne, hogy sikerül újabb befektetőket bevonzani.

Hogyan tervezik elérni a 25 százalékot? Milyen részvényesekre számítanak hosszú távon?

A BIF-nek jelenleg jelentős mennyiségű saját részvénye van - ezzel kapcsolatosan heti rendszerességgel kapunk érdeklődő telefonokat befektetési intézményektől, nyugdíjalapoktól - aminek értékesítésével számolunk. Magánbefektetők, intézményi befektetők, befektetési alapok, pénzintézetek is vásárolhatnak részesedést, tehát a teljes piaci vertikumra számítunk, elsősorban azonban azokat a befektetőket célozzuk, akik hosszú távú, jól kiszámítható hozamú befektetést, úgynevezett osztalékpapírt keresnek.

Osztalékpapírnál a legfontosabb az osztalékhozam, de a befektetők általában szeretik tudni azt az összeget, amit megkaphatnak évente, ebből tudnak tervezni, hogy megéri-e nekik befektetni. Mit ígérnek számukra? Mennyire terveznek volatilis vagy kiszámítható eredményt?

A portfólióban alapvetően jövedelemtermelő ingatlanok vannak, amik évek óta kiszámíthatóan termelik az eredményünket. Éves szinten úgy tervezzük, hogy hosszú távon 5-10 százaléknyi osztalékot lehet elérni a jelenlegi részvényárfolyamokon számolva, de a jövőbeli ingatlanvásárlásokkal remélhetőleg a részvény árfolyama is emelkedni fog, így a hozam változhat.

Hogy néz ki jelen pillanatban a cég eladósodottsága, mennyire történnek hitelből és mennyire saját pénzből a fejlesztések?

A cégnek több mint 25 millió részvénye van, 1200-1300 forint körüli árfolyamon, a tőzsdei kapitalizáció 32 milliárd forint körül alakul, ehhez képest 2,4 milliárd forint a hitelállomány, így azt gondolom, az egyik legkevésbé eladósodott cég vagyunk az ingatlanpiacon. Ugyanakkor ezzel megközelítőleg megegyező összegű készpénzállománnyal is rendelkezünk a további fejlesztések, illetve akvizíciók önerejének biztosítása érdekében, ennek következtében jelentős lehetőségünk van akár banki finanszírozással is tovább fejlődni.


Történelmi pillanat előtt a BIF
További információkért kattints a képre!
Az ingatlanbefektetési alapokhoz viszonyítva a terméket mik a lényeges különbségek?

Mivel a SZIT-ek tőzsdén jegyzett cégek, az összes pénzügyi felügyelet folyamatosan monitorozza a céget, ezért szabályozottabb a kereskedelme, a közgyűléseken a részvényesek is részt vehetnek, beleláthatnak a cég működésébe, kérdezhetik az Igazgatótanácsot és a menedzsmentet a stratégiáról, ezért jóval transzparensebb a működése. Maga a befektetés sokkal likvidebb, a tőzsdén keresztül bármikor lehet adni-venni a részvényeket, és mivel nem a társaság, hanem a tőzsde biztosítja a likviditást, ezért nem kell jelentős készpénzállományt tartani. A társaságra a SZIT státusból adódó adókedvezmények vonatkoznak, melyek miatt nagyobb eredményességgel tud működni. Ennek következtében a társaság jövedelmezősége sokkal közelebb van az ingatlanpiaci hozamokhoz, mint egy ingatlanalap esetében, aminél elvárás például a jelentős készpénzállomány megléte.

Milyen ingatlanokat tartalmaz a jelenlegi portfólió?

A BIF ingatlanportfóliója jellemzően budapesti, kitűnő közlekedési csomópontok mellett lévő "A" és "B" kategóriás ingatlanokból áll, amik a bevétel 90 százalékát termelik. Emellett olyan emblematikus épületünk is van, mint az Aranykéz utcai parkolóház, ami jelenleg a legnagyobb belvárosi parkolóépület, de kisebb súllyal vidéki kastélyhotel is szerepel a portfólióban. Az irodáink a piaci átlagot meghaladó, közel 100 százalékos kihasználtsággal működnek. Meglévő ingatlanjainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy minél nagyobb jövedelemtermelő képességet tudjanak biztosítani. A Madách téri 70 százalékos kihasználtsággal működő "B" kategóriás irodaházból például az elmúlt évben egy négycsillagos, 100 százalékos kihasználtággal üzemelő hotelt hoztunk létre, hosszú távú, 10 évet meghaladó időtartamú bérleti szerződéssel. A Városmajor utcai, jelenleg 100 százalékos kihasználtsággal működő irodaépületünkben további 2000 négyzetméter irodafejlesztési lehetőség van, ami jelzi, hogy van még potenciál az ingatlanvagyonban.

A jövőben milyen fejlesztéseket tervez a cég?

A BIF-nek nagyon komoly fejlesztési tapasztalata van, éppen ezért a hozamtermelő ingatlanjaink mellett a SZIT törvénnyel összhangban - a SZIT-ek fejlesztési tevékenységet csak saját célra végezhetnek - ezt a vonalat is szeretnénk tovább vinni. A III. kerületi Harsánylejtő kertvárosban a kitűnő értékesítési adatok ellenére számos fejlesztési területünk maradt, ahol további társasházak, irodaházak és szolgáltató épületek építésének előkészítése zajlik. Az Andrássy úton és a Nyugati tér környékén vannak most is jövedelemtermelő, de további fejlesztési célra vásárolt épületeink, amiknek az előkészítése a következő évben fog megtörténni. A Bajcsy-Zsilinszky úton egy 24 ezer négyzetméteres irodaház felépítését tervezzük, az Andrássy úton pedig a jelenlegi 1500 négyzetméteres terület megduplázásával fogjuk kiaknázni az ingatlanban rejlő lehetőségeket. Tovább folytatja a cég az ingatlan akvizíció tevékenységét is, számos átvilágítás alatt álló épület közül legfrissebbként, de reményeink szerint nem az utolsó idei projektünkként a múlt héten írtunk alá adásvételi szerződést a Vigadó téri, korábbiakban a K&H bank központjaként működő 15 000 négyzetméteres irodaépület megvásárlására.

A BIF ingatlanjai:
  • Bihari úti irodaház és szálloda
  • Bajcsy-Zsilinszky úti irodaház
  • Flórián Udvar irodaház
  • Városmajor utcai irodaház
  • Madách Irodaház és Arcadia szálloda
  • Victor Hugo utcai iroda
  • Aranykéz utcai parkolóház
  • Flórián Parkolóház
  • Andrássy úti irodafejlesztés
  • Bajcsy-Zsilinszky úti irodafejlesztés
  • Rákóczi út - Luther ház
  • Fenyőharaszt Kastélyszálló

November 21: az év ingatlanos eseménye Magyarországon Idén 13. alkalommal rendezzük meg a hazai piac legfontosabb szakmai rendezvényét, a Portfolio Property Investment Forum konferenciát. Egész napos szakmai program, délután párhuzamos tematikus szekciók, esti állófogadás meglepetésekkel, díjátadó és rengeteg kapcsolatépítési lehetőség. A tavaly már több mint 700 főt felvonultató Property Investment Forum Magyarország megkerülhetetlen ingatlanpiaci eseményévé vált az elmúlt több mint egy évtized során. A délelőtti plenáris szekciókat követően délután az elmúlt években megszokott módon 4 párhuzamos szekcióban mélyülnek el a szakemberek egy-egy részpiac kérdéseiben.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
san francisco