Ingatlan

A kőkorszakban ragadt az ingatlanpiac?

Az információtechnológia fejlődése számos iparágra volt már komoly hatással, az egyik legnagyobb és ezért talán kissé nehezebben mozduló iparág, az ingatlanszektor azonban mintha folyamatos lemaradásban lenne a többiekhez képest, a piaci szereplők jellemzően csak lassan képesek adaptálni az új technológiákat.
Ennek egyik oka, hogy az ingatlanszektor mindig is személyes kapcsolatokon alapuló üzletág volt, a kereskedelmi és lakóingatlanok piaca soha sem működhetett az ingatlanpiaci szereplők hosszú évek során kialakított kapcsolati hálója nélkül.

Az ingatlanpiacon ugyanakkor nagy értékű tranzakciók múlhatnak az információáramlás hatékonyságán, így ez a piac sem működhet a pontos és gyors adatáramlás, a munkafolyamatok automatizálása, az online együttműködés nélkül.

Ezt felismerve, a technológiai fejlődés első fázisaként kialakultak és ma már mind a lakáspiacon, mind a kereskedelmi ingatlanok piacán megtalálhatóak olyan online adatbázisplatformok, amely könnyebbé teszi a keresést, az eladó és a vevő egymásra találását. Ha a technológiai fejlődés 1.0 azt jelentette, hogy az ingatlanpiac online felületre került, akkor a 2.0-ban olyan szoftverplatformok születnek majd, ahol az adatok áramlása, így a működés sokkal hatékonyabban és eredményesebben fog megvalósulni.

Azok a piaci szereplők, akik eddig a papír-ceruza vonzásában, vagy Excel-statisztikák alapján irodákban dolgoztak, ma már könnyen, bárhol hozzáférhetnek felhő alapú információkhoz is, és ezeknek a közös adatbázisoknak az optimális használatával hatékonyabb a kollegák, üzletágak, fióktelepek közötti együttműködés, és a folyamatok automatizálásával kiküszöbölhetőek a duplán/triplán végzett munkák. Természetesen mindezen megoldások pénzt és időt takarítanak meg a tulajdonosok számára, elősegítve a költséghatékony működést.

Ez a trend közben új befektetési üzletágat is létrehozott, a kockázati tőke figyelme egyre inkább az ingatlantechnológiai startup cégek felé fordul. A CB Insights 2016. februári riportja szerint 1,5 milliárd dollár tőke áramlott be ebbe a szegmensbe 2015-ben. A CB Insights kiemelt néhány szolgáltatási irányt, amelybe a kockázati tőkebefektetők tőkét invesztáltak, s amely startup cégek sorsát érdemes nyomon követni.
  • Kereső szolgáltatások: Gondolhatnánk, hogy a már működő keresőoldalakon nem sokat kell, vagy lehet fejleszteni, de látható, hogy a befektetőket még mindig érdeklik azok az új megoldások/platformok, amelyek lehetővé teszik a lakó és kereskedelmi ingatlanok online megjelentetését, marketingjét akár eladásról, akár bérletről van szó. (Például: Placester, VivaReal (Brazília), 42Floors, LiquidSpace, Estately, PropTiger és Zumper)
  • Befektetői szolgáltatások: Magyarországon még kevéssé ismert olyan közösségi finanszírozást megvalósító platformok és csatornák, amelyek tőke, vagy kölcsön ügyleteket közvetítenek befektetőknek. (Például: Property Partner, vagy a RealCrowd)
  • Tech ügynökségek: Online ügynökségek, amelyek működésüket optimalizálva a modern technológiára építve nyújtják szolgáltatásaikat. (Például: Redfin, Compass)
  • Lízing -menedzsment szoftverek: Teljes körű bérleti szerződés menedzsment programok. (Például Hightower és LeaseAccelerator)

Ez a befektetési terület sem mentes azonban a kockázatoktól. Az ingatlantechnológia befektetőknek is tanácsos, hogy értékeljék az induló cég hosszú távú életképességét, annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ingatlantechnológiai startup cégek által létrehozott előnyök messze felülmúlják a költségeket. Az elemzők arra számítanak, hogy a hatékonyságnövekedést megcélzó, valamint az információk sebességének és pontosságának fejlesztésére létrehozott technológiai megoldások fogják áthatni az ingatlanágazatot.

Ugyanakkor a képet tovább színesíti, hogy az élet egyéb területeit kiszolgáló okostelefonok robbanásszerű fejlődése, és ezek átütő elterjedése, teljes mértékben integrálni fogja ezen eszközökbe a vállalati irodai rendszereket, megkönnyítve az ügynökök irodától távoli munkavégzését.

Látható tehát, hogy ebben a rendkívül hagyományosnak gondolt iparágban is vannak elérhető megoldások, melyek használatával külföldön már most, és Magyarországon remélhetőleg nagyon hamar komoly versenyelőnyre lehet szert tenni.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state