Már hallhattunk néhány belvárosi luxusprojektről, amelyekben több milliós négyzetméteráron tetőteraszos penthouse apartmanokat lehet vásárolni, de az épületben akár hotelszobákat, irodákat és kiskereskedelmi egységeket is kialakítanak. Ezeknél az építkezés már elkezdődött, a lakások jelentős része már el is kelt, az elkészülésüket követően pedig biztosan átformálják az V., VI. vagy VII. kerület egyes részeit. Most egy újabb lakóházprojekt került arra a piacra, ahol a célközönség a befektetési céllal vásárlók, ezen belül is azok, akik kiemelten rövid vagy hosszú távú kiadásban gondolkoznak és mindezek mellett a belvárosi, akár több milliós négyzetméterárakat sem tartják különösebb problémának.

Ahogy Budapest is egyre inkább fejlődik és ezáltal kezd hasonlítani a nyugati nagyvárosokra, úgy válnak elterjedtebb és népszerűbb befektetési lehetőséggé a belvárosi luxusprojektek, amelyek egyaránt szólhatnak lakóparkok, üzletek, kulturális központok fejlesztéséről. Ezeknél a projekteknél az exkluzivitás nemcsak a kedvelt és központi lokációban rejlik, hanem abban is, hogy aki az erősen beépített belváros egy foghíjtelkén tud építkezni, az biztosan olyan projektet indít el, ami nemzetközi összehasonlításban is érdemes lehet a luxus jelzőre.

Az elmúlt pár évben igazán népszerűvé váltak azok a projektek, amelyeket az V., VI. és VII. kerület egyes részein indítottak, ezekben főként luxuslakásokat építenek, de némely projektben más funkciójú ingatlant is fejlesztenek (iroda, hotel, kiskereskedelmi egységek).

A több millió forintos négyzetméterár ezeknél a lakásoknál egyáltalán nem meglepő, főleg az V. kerületben, itt akár a 3-4 millió forintot is elérheti egy négyzetméternek az ára egy új és különleges luxuslakásban.


A népszerűség alatt pedig azt érthetjük, hogy a befektetési céllal vásárló magyarok, külföldi magyarok, vagy akár külföldiek, valamint a Magyarországra érkező tehetősebb cégvezetők, vásárlóként és bérlőként egyaránt érdeklődhetnek a belvárosi luxuslakások iránt, ami a fejlesztőket is ösztönzi, hogy a még elérhető telkekre, vagy felújítandó ingatlanok helyére ilyen fejlesztéseket indítsanak. Hosszú és rövid távú bérlésre egyaránt alkalmasak ezek a lakások, sok helyen már az alapító okiratba is belefoglalják, hogy rövid távra is kiadhatóak a társasház lakásai.

A legújabb projekt, amiről még nem hallottunk


A következő pár évben 5-6 olyan projektről biztosan lehet tudni, amiben luxuslakásokat is fejlesztenek a belváros, vagy a bulinegyed környékén, az egyik ilyen új fejlesztés a Király utcában épülő Király Boutique Residence. A lakópark a Kuplung romkocsma helyére épül, így funkcióját tekintve az épület újra lakóházként üzemel majd.

Egy újabb különleges projekt befektetőknek: bővül a belvárosi luxuslakóparkok köre

Király Botique Residence - kattints a további képekért és információkért!

Az "aparthotelként" működő projektben 61 lakóingatlant alakítanak ki, a kisebb lakásoktól egészen a 2-3 szobás apartmanig, amiket különösen rövid távú utazások során szállást igénylő vendégeknek ajánlanak.

Egy újabb különleges projekt befektetőknek: bővül a belvárosi luxuslakóparkok köre

Király Botique Residence - kattints a további képekért és információkért!

A belváros kiemelt területein épülő nagyszabású projektek közé tartozik még például az V. kerületi Szervita Square, ahol a tér átalakítása mellett a hétemeletes épületben irodák, kiskereskedelmi egységek, valamint a felső szinteken 3-400 négyzetméteres luxusapartmanok is lesznek. Ebben a kerületben épül az Emerald Residence, ami szintén lakóépületként és hotelként is funkcionál majd, valamint üzlethelyiségeket is kialakítanak a földszinten és az első emeleten.

Egy újabb különleges projekt befektetőknek: bővül a belvárosi luxuslakóparkok köre

Emerald Residence - további információért kattints a képre!

Ha pedig a bulinegyedet és különösen a Király utca környékét vesszük szemügyre, meg kell említeni a K40 lakóprojektet 106 épülő lakással, szintén a felső emeleten tetőkertes luxusapartmanokkal, vagy a Nagy Diófa utcában épülő Grand'Or hatemeletes épületet, ahol 92 lakást építenek és 2020 őszére várható az átadás, illetve a Klauzál Residence-t is idesorolhatjuk, ahol nyolc emeleten több, mint 100 lakás kap majd helyet.

Ilyen négyzetméterárak mellett nem csoda az átépítés


Mivel már foghíjtelkeket is alig találni a belvárosban, az egy évtizeddel ezelőtt még kihasználatlanul álló épületek fejlesztése jó potenciált jelenthet a befektetők számára. Az eredetileg ideiglenes megoldásként kialakított romkocsmák így lassan kijjebb szorulnak, a helyükön pedig magasabb értékű ingatlanfejlesztések kezdődnek, például hotelek, lakóprojektek.

A belvárosi részeken - ha egyáltalán lehet ilyet találni - az építési telkek ára bőven milliós nagyságrendű, a VII. kerület Külső-Erzsébetváros részén az ingatlan.com hirdetései alapján jelenleg több, mint 600 ezer forintos átlagos fajlagos telekárakkal lehet találkozni. Ezért sem meglepő, hogy a rosszabb állapotú, akár kocsmaként működő, ingatlanok átépítése mellett döntenek a fejlesztők.

Egy újabb különleges projekt befektetőknek: bővül a belvárosi luxuslakóparkok köre

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint 2018 harmadik negyedévében az V. kerületben lévő új lakások átlagos négyzetméterára megközelítette az 1,9 millió forintot, míg a VI. kerületben ugyanez 1,06 millió forint, a VII. kerületben pedig 860 ezer forint körül alakult. Egy 6-8 emeletes lakópark a környéken, a magas telekárak és jelentősen megdrágult kivitelezési költségek mellett is kedvező befektetésnek tűnik, nem csoda tehát, hogy amíg a lehetőségek engedik, és a kereslet is megvan rá, a fejlesztők belevágnak az ilyen jellegű luxusingatlanok építésébe.


A Király Boutique Residence fejlesztője a spanyol Kategora Real Estate, a cég építi többek között a XIII. kerületi Gömb Ház lakóparkot is.2017.09.28 08:32 Megjelent a luxus Budapesten - A leggazdagabbakat célozza a belváros új fejlesztése