Ingatlan

Elárasztják jövőre az új lakások Budapestet

Portfolio
Hiába hagytuk magunk mögött az ingatlanpiaci buborékkal kezdődött gazdasági válságot, a lakásfejlesztők csak lassan tudtak reagálni a hirtelen jött keresletre. Egy társasház felépítése ugyanis akár két évig is tarthat, amíg a telek kiválasztásától a kulcsrakész átadásig eljutunk. A tavalyi és az idei évben kezdődött fejlesztési boom eredményei azonban jövőre érhetnek be először, aminek következtében több ezer lakást adhatnak át a főváros különböző részein.
Az Eltinga - Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján készített - elemzéséből kiderül, hogy év eleje óta dinamikusan nő az építkezések és azzal együtt az átadott új lakások száma. A kutatásba a minimum 4 lakásos társasházak kerültek be, amelyek esetében elmondható, hogy három hónap alatt 35 százalékkal nőtt a fővárosban épülő vagy tervezett új építésű lakások száma.

Nagyobb társasházak, emelkedő lakásárak

Míg 2016 augusztusában 7970 lakásról lehetett tudni 259 projektben, addig 2016 novemberében már 10 760 lakás állt a vásárlók rendelkezésére, összesen 322 helyszínen. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az újabban tervezett projektek több lakást tartalmaznak, a korábbi 30-ról 33 lakásosra nőtt a fejlesztések során építendő társasházak átlagmérete.

Nem csak a projektekben, hanem az egyes lakások alapterületében is változás következett be. A kínált új lakások mérete egy év alatt 5 százalékkal - 61-ről 64 négyzetméteresre - nőtt, a jellemző átlagárak viszont 34-gyel, ami 27 százalékos tiszta áremelkedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy míg 2015 végén még 32 millió forint alatt volt egy átlagos budapesti új lakás, addig 2016 végére már a 42 millió forintot is meghaladta.

Elárasztják jövőre az új lakások Budapestet

Tömegével indulnak a fővárosi fejlesztések

Jelenleg Budapesten kevesebb mint 450 olyan új lakás van, amit már átadtak de még nincs meg a tulajdonosa, vagyis a legtöbb lakást már azelőtt eladják, hogy befejeződne az építkezés. Mindez jól mutatja, hogy még idén is erős keresleti volt az új lakások iránt, ami kedvezett a fejlesztések beindulásának.

A most zajló építkezések alapján jövő nyárig még egyszer annyi lakás épül fel, mint ami most a vásárlók rendelkezésére áll, az igazi áttörés azonban 2017 utolsó negyedévétől várható. Akkorra tehető ugyanis az idén elkezdett lakások többségének az átadása, ami mintegy 1200 lakás megjelenését hozhatja a piacon. A pozitív trendek pedig a jövőben is folytatódhatnak, a már most bejelentett fejlesztésekkel együtt 2018-ban is több ezer lakás átadására van kilátás Budapesten. A növekedést egyébként az mutatja legjobban, hogy 2015 év végéhez képest egy év alatt közel ötszörösére emelkedett a leköthető lakások száma.

Elárasztják jövőre az új lakások Budapestet
A folytatódó építkezésekkel azonban várhatóan enyhülni fog a mostani jelentős túlkereslet és hosszabbodhat az értékesítés várható ideje is. A szabad lakások árainak emelkedése úgy tűnik, hogy megállt. Az eladott új lakások számának becslésében azonban bizonytalanságot okoz, hogy nem lehet tudni, hogy a fejlesztő még kivár a lakások értékesítésével, vagy már el is adta őket. Ennek ismeretében 2016-ban nagyjából 5000 új lakást értékesítettek Budapesten.
Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025