A rémtörténetek ellenére azért nem akar minden fejlesztő átverni bennünket az új lakások vásárlásánál. A megbízható vállalkozók termékei is ott vannak a piacon. A piaci körülmények azonban jelentősen nehezítik a tisztességes beruházók dolgát, és a jószándék ellenére őket is átverhetik például az alvállalkozóik. Ezért fontos, hogy körültekintően válasszunk a beruházók között, amikor új lakást szeretnénk vásárolni.

Már sokat foglalkoztunk azzal, hogy sajnálatos módon elég sok negatív példát lehet hallani a lakáspiacon a különböző új lakásfejlesztések kapcsán. A kép azonban akkor teljes, ha nem csak a horrorsztorikat mutatjuk be, hanem a pozitív példákat is. Nem minden fejlesztő tisztességtelen, és akarja a vevőit átverni. Szerencsére akadnak bőven pozitív példák is.

Ezért is szoktuk minden esetben hangsúlyozni, hogy kiemelten fontos a háttérinformációk beszerzése egy adott fejlesztő vagy kivitelező cégről. Ebből ugyanis kiderül, hogy hány lakást épített eddig, van-e tapasztalata az aktuálisan hirdetett lakásszámú épület felhúzásában. Szintén érdemes utána nézni, hogy a korábban felhúzott lakásait milyen minőségben készítette el, illetve korábbi vevőkkel beszélve, nekik milyen tapasztalataik voltak a beruházóval.

Nem csak rémtörténetek vannak a lakáspiacon

Nerium Park

Sok fejlesztő azért a mostani időszakban is törekszik a minőségre, és igyekszik megtalálni a megfelelő szakembereket. De a kötbér fizetésétől sem mindenki riad vissza, tudunk olyan projektről, ahol a beruházó annak ellenére sem csapja össze a munkák befejezését, hogy már régóta lejárt a még kötbérmentes csúszás határideje. Ráadásul igyekszik teljesíteni a vevők külön kívánságait is, akik - korábbi negatív példát bemutató írásunkkal szemben - egyedi burkolatot is választhattak az új otthonukhoz. Szerencsére ilyen történetből is sok akad.

Sok fejlesztő tehát alapvetően jó szándékkal közelít az ügyfeleihez, és nem átverni akarja őket, hanem elégedett vevőket akar maga után hagyni. Esetükben is vannak azonban nehézségek. A csúszások a mostani piaci helyzetben nem meglepőek, akármennyire is felkészült egy beruházó, vagy épített több száz lakást korábban, ezt a fajta környezetet senki sem láthatta előre. A munkaerőhiány miatt jóval nehezebb szakembert találnia, miközben a rendeléseket az építőanyag gyártók is sok esetben csak lassan tudják teljesíteni. A csúszás a fejlesztőnek sem érdeke, még a kötbér megfizetése nélkül is az idő pénz alapon komoly hátrányt jelent számára.

Nem csak rémtörténetek vannak a lakáspiacon

A fejlesztőt is átverhetik


A minőségre ettől függetlenül figyelni kell az építkezés során vevőként nekünk is, sok esetben ugyanis a fejlesztő ugyan megbízható, de nem ő építi meg a lakásunkat, azt kiadja alvállalkozóknak, akik a beruházót is átverhetik. Nem a megbeszélt anyagot építik be, vagy mondjuk hanyagul húzzák be a vezetékeket a falba. Sok esetben az ilyen hibákra csak később derülhet fény, ami jelentős bosszúságokat okozhat. Ugyanakkor egy megbízható fejlesztő ilyenkor sem fut el a problémák elől, és általában a hiba javításra is kerül, sőt többségében egy körültekintő vállalkozó maga is észre veszi ezeket.

Az eddig rémtörténetekkel tehát a cél nem az elrettentés volt az új lakás vásárlástól, hiszen a megbízható fejlesztők is ott vannak a piacon, a tanulságos történetek azonban ráirányítják a figyelmet arra, hogy fontos a körültekintés.

Miért fontos figyelni?


Az új lakást vásárlóknak akkor van a legegyszerűbb dolguk, ha egy már teljesen elkészült projektben vásárolnak otthont, amit már bejárhatnak, biztosan megvannak a szükséges engedélyei. Ma azonban az új lakások legtöbbször a tervező asztalról kelnek el, ami azt jelenti, hogy a vevők valami olyanra kötnek szerződést, ami fizikai valójában még egyáltalán nem létezik. Ez pedig nagy kockázatot hordoz magában, hiszen milliókat fizetünk ki, mielőtt tudnánk, hogy biztosan a megfelelő minőségben elkészül a lakásunk. Emiatt a vásárlás hatalmas bizalmat feltételez a fejlesztő felé, éppen ezért fontos, hogy nagyon-nagy alaposan megnézzük, hogy kit választunk.

Nem csak rémtörténetek vannak a lakáspiacon

Terrace Residence 4 by Cordia