Ingatlan

Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Portfolio
Bár a lakáspiacot érintő kormányzati intézkedések hatását vizsgáló különböző elemzések eltérő következtetésekre jutnak a lakásárak várható alakulásával kapcsolatban, abban mindenki egyetért, hogy egy jelentős fejlesztési boom küszöbén állunk. Arról kérdeztük magyarországi ingatlanfejlesztőket, milyen hatása lehet a CSOK kiterjesztésének és a lakásáfa-csökkentésnek a lakáspiaci folyamatokra, valamint megkértük őket, ismertessék, jelenleg milyen fejlesztési projekteken dolgoznak.

Indulhat a lakásépítések felfutása

Mindkét intézkedés az élénkítés irányába hat - véli Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. A CSOK kiterjesztése a keresletet növeli, mivel a potenciális vevőket ösztönzi vásárlásra. A kiterjesztett CSOK hatása jelentős lehet, mivel a korábbiakkal ellentétben a megvásárolni kívánt új lakás vételárának nem csupán az 5-10%-ára nyújt fedezetet, hanem több - egyébként immár nem túlságosan leszűkítő - feltétel együttes teljesülése esetén, bizonyos lokációkban akár a vételár felére is. A CSOK bővítésének önmagában árfelhajtó hatása van azáltal, hogy a keresletet növeli. Fejlesztői oldalról természetesen olyan lakásokat éri meg most építeni, amelyek megfelelnek a vonatkozó jogszabályoknak, és igénybe vehető rá a CSOK.

Az új lakások értékesítését terhelő áfakulcs eközben a kínálati oldalt ösztönzi. A korábbi, regionális és globális szinten is rendkívül magas adóterhelés átalakítását követően nem csupán néhány kiemelt lokációban éri majd meg a fejlesztőknek üzleti alapon újlakást építeni. Országosan látványosan beindulhatnak a lakásépítések, a piac egy-két év alatt jelentősen elmozdulhat az évszázados mélypontjáról.

Az árak tekintetében az első egy-két évben, a talpra állás időszakában, amíg az intézkedésnek köszönhetően elindított első fejlesztések átadásra nem kerülnek, nem várjuk az árak csökkenését, ebben az időszakban a piacon lévő egyébként országos szinten is inkább néhány száz, de legfeljebb 1000-2000 db új lakás ára változatlan marad, nem kizárva egy-két egyedi akció lehetőségét. Ezt követően, ahogy az intézkedésnek köszönhetően elkezdett és 2017-2018-ban birtokba vehető lakások nagyobb számban kerülnek majd a piacra, a visszatérő verseny miatt a kiemelt lokációk, és a kurrens termékek kivételével az árak kissé lefelé korrigálhatnak majd. Ennek mértéke sok mindentől függhet, például attól, hogy az élénküléssel párhuzamosan mennyivel emelkednek a kivitelezési költségek, illetve az építőanyag árak, a kereslet milyen szinten stabilizálódik, hogyan alakul az országban és Európában a politikai és az adózási környezet, stb. - zárja gondolatait Ádány Tamás.

1000 lakás már engedélyezett A válság, valamint a rendkívül magas adószint által fémjelzett, a kiemelt lokációkra korlátozódott lakásépítés hosszú és az ingatlanfejlesztők számára "keserves" évei után az OTP Ingatlan Zrt. a piaci változásokhoz igazodóan jelentősen fokozza lakóingatlan-fejlesztési aktivitását. Már jelenleg is - 6-7 új fejlesztés keretében - közel 1000 db lakás megépítése van engedélyeztetés, vagy előkészítés alatt, ezeket 2016 folyamán - amint rendelkezésre áll a jogerős építési engedély - elindítjuk, és a terveink szerint a következő években is határozottan nyomni fogjuk a gázpedált, hacsak valami váratlan dolog nem történik, ami lassításra késztethet, de ilyet most nem látunk - árulta el Ádány Tamás.



Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Csak hosszú távon csökkenhetnek az árak

Az áfacsökkentés az újlakás-piacon alapvetően az árak csökkenésének irányába mutat, ugyanakkor a CSOK kiterjesztése és a támogatási források jelentős emelkedése a kereslet növekedéséből adódóan rövid távon - amíg az intézkedésekből adódó nagyobb számú új lakás megjelenik a piacon - akár az árak emelkedésének irányába is mutathat, illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy az árak csökkenésével ellentétes irányba hathat. Ugyanakkor nagyjából egy éven belül (vagy akár rövidebb időn belül is) a piacra kerülő új lakásokból adódóan az árak mérséklődésére számítok, először az új lakások piacán, majd ez át fog gyűrűzni a használt lakások piacára is - foglalta össze várakozásait Angel Gábor, a BIF vezérigazgatója.

Kertvárosi folytatás A Harsánylejtő kertváros projektünk második ütemének előkészítése gőzerővel folyik, az első ütemünk területén pedig magas igényszintű, a kertvárosias beépítésbe illeszkedő társasházi projektet is indítunk az idei évben. Ezen kívül vizsgáljuk a portfoliónk más fejlesztési telkeinek lakás célú beépítési lehetőségeit is - részletezte Angel Gábor a BIF terveit.



Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Lakáspiaci boom következik

Az áfatartalom csökkentése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az új lakások versenyképessé váljanak a használt lakásokkal szemben. Ez végre megtörtént és ez egy fantasztikusan nagy dolog a lakáspiac számára. Azt gondolom, hogy ez az intézkedés lakáspiaci boomot fog eredményezni Magyarországon, elindulhatnak a sok-sok éve elmaradt fejlesztések, melyek feltétlenül szükségesek a lakásállomány fenntartásához - nyilatkozta a Portfolio-nak Futó Gábor, a Futureal alapítója.

Ma a fejlesztési piac leggyengébb láncszeme az építőipari munkaerő. A munkaerőpiacon kialakuló hiány hatására könnyen elképzelhető, hogy 15-25 százalékkal is emelkedni fognak a kivitelezési költségek, ami komoly részben elnyelheti azt az árcsökkentő hatást, amit az áfacsökkentés a lakáspiacra gyakorolhatna. Az áfacsökkentés legnagyobb nyertesei a fizikai munkások és az építőipari szakmunkások lesznek, akiknek a bére emelkedni fog. Az építőipari költségek komoly emelkedése várható, ami hosszabb távon negatív hatással lesz az irodaház- és az egyéb, nem lakás jellegű fejlesztésekre.

Fejlesztések városszerte A Cordia nagyon komoly lakásportfólióval készül jövőre a piacra lépni. A Corvin sétányon épül a következő ütem, amiben már az összes lakás elkelt papíron és akkora az érdeklődés, hogy lehet hirdetés nélkül fogjuk értékesíteni a következő ütem 250 lakását. A Corvinon kívül a múlt hónapban elindítottuk a XI. kerület zöldövezeti Cordia Terrace Residence projektet a Madárhegyen, ennek most kezdődött el az értékesítése. Zuglóban újraindítjuk a Cordia Thermál Zugló projektet, aminek az első ütemét már megépítettük, a következő öt épület következik most, termálvízzel a lakásokban. A II. kerületi Kapás utcában, a belvárosi bulinegyedben és a XIII. kerületben is indítunk új projektet a jövő év során. Folyamatosan keressük az új projekteket, azonnali cash vevők vagyunk a jó telkekre. Szeretnénk a Cordia piacvezető pozícióját a következő években is fenntartani - mondta el Futó Gábor.



Sokba fog kerülni a 10+10 millió elköltése

Nem tudni, milyen drága lesz a kivitelezés

A Biggeorge Property Zrt. várakozása szerint az áfacsökkentés csak átmenetileg teszi lehetővé a fejlesztők számára az ár csökkentését, mivel a CSOK révén jelentkező jelentős kereslet a fejlesztői oldalon jelentős kínálatot fog indukálni, de egyelőre bizonytalan, hogy 1-2 év múlva milyen kivitelezési költségekkel kell számolni, és ezt a bizonytalanságot a fejlesztők kénytelenek lesznek beépíteni az árakba. Ezen kívül a telekárak növekedésével is számolunk. A jelentős kínálat csak korlátozott mértékben jelent majd árversenyt a fejlesztők között, mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a CSOK révén több tízezer lakásra lesz igény - mondta el Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Holding vezérigazgatója.

Több ütemes építkezés A Biggeorge Property Zrt. egyik legfőbb fővárosi projektje a XI. kerületi Beregszász utcában lévő Sasad Liget. A 214 lakásos harmadik ütem 90%-os előértékesítettséggel rendelkezik, a 280 lakásos negyedik ütem értékesítése rövidesen indul, a Sasad Liget City elnevezésű projekt 280 lakással 2016 negyedik negyedévében indulhat, a 200 lakásos ötödik ütem pedig 2017-ben. A VII. kerületi, 56 lakásos Broadway Residence 90% előértékesítettséggel rendelkezik, a szintén VII. kerület Elisabeth Residence elnevezésű projekt értékesítése pedig rövidesen indul. A fentieken túl kb. 150 000 négyzetméternyi fejlesztésére alkalmas, jó adottságú budapesti telekkel rendelkezik társaságunk, amelyet a következő négy évben szeretne megfejleszteni - tette hozzá Nagygyörgy Tibor.

Olyan ingatlant keresel, amire igénybe vehető az állami támogatás?
Nézelődj az Otthontérképen!


ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025