Újabb kerület adóztatná meg azokat a lakástulajdonosokat, akik szálláskiadásra, például Airbnb-re jegyeztetik be a lakásukat. A január 6-tól életbe lépő szabályozás alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, aminek a megváltási költsége 2 millió forint plusz áfa - írja az index.

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. A január 6-tól érvényes Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelet alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, a megváltás költsége 2 millió forint plusz áfa. Így 51-100 négyzetméter közötti lakások esetében például 5 millió 80 ezer forintos adót kötelesek fizetni a tulajdonosok.

Korábban a VIII. kerületben vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ami alapján 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatású ingatlanok esetében egységesen 1898 forint adómértéket kell fizetni négyzetméterenként évente. A közel 1900 forintos éves négyzetméterár egy 50 négyzetméteres lakás esetében mintegy 95 ezer forintos kiadást jelent a tulajdonosoknak.

2018.11.23 16:14 Megadóztatná a Józsefvárosi Önkormányzat az Airbnb-s lakásokat
Tavaly év elején pedig a VI. kerületben a parkolóhely létesítésére és megváltására a képviselő-testület külön rendeletet alkotott. A parkolóhely pénzbeli megváltásának összege 1,2 vagy 1,5 millió forint parkolóhelyenként, frekventáltabb útvonalak mentén akár több is lehet. Egy 2 szobás lakás esetén lakásonként 1 parkolóhely szükséges elméletileg, de ha szálláshelyként üzemeltetjük, már szobánként 1, vagyis 2 parkolóhelyre van szükség.

2018.01.11 08:32 Több millió forintos díjra készülhetnek az airbnb-zők
Sokan nem nézik jó szemmel a lakások szálláshelyként történő üzemeltetését, korábban a VI. kerületben kivetett adó, illetve a mostani szigorítás is elveheti azok kedvét, akik a belvárosban kezdenének ilyen tevékenységbe. Mivel a belvárosi részeken új parkolóhely építésére nem igazán van lehetőség, ezért azt pénzben kell megváltani. Az Airbnb-n keresztül foglaló, Budapestre érkező turisták között túlnyomórészt külföldi vendégek vannak, akik vélhetően nem autóval érkeznek a belvárosi szálláshelyekre, vagyis egyébként sem lenne szükségük parkolóhelyre.


Újabb adóra készülhetnek a rövid távú lakáskiadók