Egy hete jött a hír, hogy 2019-ben elkezdődik a már több éve tervben lévő III. kerületi óbudai pláza építése, most pedig egy újabb - a már régóta a fejlesztési csőben lévő - Etele Pláza indítását jelentették be. A két pláza együttes nettó alapterülete eléri majd a 100 ezer négyzetmétert, ami a budapesti állomány jelentős bővülését fogja eredményezni.

Érdekel, hogy mit hoz számunkra a szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom? Kíváncsi vagy, hogyan alakítja át életünket a digitalizáció, a big data, az Internet of Things, vagy az okosodó városok és otthonok? Jelentkezz a Portfolio június 7-én megrendezésre kerülő Smart City 2018 konferenciájára, ahol a szakma legnagyobb képviselői vitatják meg az aktuális trendeket.


A két bevásárlóközpont helyszíne a vásárlóerő szempontjából is ideális. A 4-es metró végállomását, a Kelenföldi vasútállomást, illetve a buszpályaudvart naponta mintegy 165 ezren veszik igénybe, a bevásárlóközpont vonzáskörzetében pedig mintegy 235 ezren élnek. A környék lakói az országos átlagos vásárlóerő 125 százalékával gazdálkodnak viszonylag alacsony kiskereskedelmi ellátottság mellett, ami a III. kerületre is igaz.

Újabb pláza építése indulhat Budán

Etele Pláza, Forrás: Futureal

A két komplexum tehát várhatóan mind alapterület, mind forgalom alapján a főváros vezető bevásárlóközpontjaival veheti fel a versenyt. A dél-budai egység 2020-tól, az észak-budai pedig 2021-től nyithatja meg kapuit, bár ez utóbbi esetében még valamivel bizonytalanabb az átadás.

Újabb pláza építése indulhat Budán

Újabb pláza építése indulhat Budán

Óbudai Pláza, Forrás: ECE

Nemzetközi viszonylatban egyébként a budapesti bevásárlóközpontok nem számítanak kiugróan nagynak, a legnagyobb plázák a távol-keleti országokra jellemzők. Kínában és Thaiföldön előfordulnak a hazainál közel tízszer nagyobb, 500 ezer négyzetmétert is meghaladó bevásárlóközpontok.

2018.05.09 10:53 Bejelentették: jövőre indul az új budai gigapláza építése (képgaléria)
2018.05.10 16:15 Megtorpedózhatja az állam az új budai gigapláza építését!