Egyáltalán nem távoli, hogy a plázákban arcfelismerés segítségével kapjuk az automatikus értesítéseket a kedvenc boltjaink ajánlatairól. De vajon, hogyan lehet ezt jogilag értelmezni? Egy irodaházban, ahol több tízezer szenzor van ráállítva a kívül és belül történő hatásokra, adatok tömegét képes rögzíteni. De vajon hogyan tud ez segíteni az üzemeltetésben? Ezek a kérdések mind a Proptech témakörébe tartoznak, amely lefed minden olyan új technológiai megoldást, ami csak egy kissé is kapcsolódik az épületekhez, legyen szó akár egy plázáról, vagy irodaházról. A Property Investment Forum 2018 egy délutáni panelbeszélgetésén, illetve előadásain erről is beszélgettek a szakértők.

A konferencia egyik délután szekciójában Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE régió igazgatója előadásában egy esettanulmányt mutatott be a közönség számára, egy oroszországi ritmikus sportgimnasztikai centrumról, amely a BIM (épületinformációs modellezés) segítségével készülhetett el. Amikor megfogalmazódott az igény, hogy a létesítmény okos épület legyen, a projektért felelős cég kiválasztotta a szoftvert, amit megtanultak használni, majd digitalizálták a vállalat folyamatait, így a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés is integrálttá vált a BIM segítségével, vagyis megkezdődhetett az egyes területek közötti információcsere.

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk


Király István, vezérigazgató-helyettes, Vállalati Szolgáltatások Üzletág, Vodafone, a távközlés fontosságára hívta fel a figyelmet, amely nélkül a legtöbb iparágban nem lehetne bevezetni új technológiákat, és így a sikerük is kétséges lenne.

Gondoljanak bele, mi történt volna a Ryanairrel, vagy Wizz Airrel, ha nem lehetett volna interneten keresztül megvenni a jegyeket? Valóban ennyire sikeres lett volna? Nyilván nem, ehhez kell a távközlés.


Előadásában beszélt arról is, hogy egy okos irodaház kialakításánál a fejlesztés minden ciklusában szükséges az ICT (információ- és kommunikációtechnológia) infrastruktúrát szem előtt tartani. Az okos megoldások olcsóbbá, könnyebben üzemeltetővé és kényelmesebbé teszik az épületeket, irodaházakat.

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk

Mi mindenre jó a proptech?


Győri Gyula, Facility Management Director, CPI Facility Management Kft. a beszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a proptech megoldások során az üzemeltetőknek azt kell lekövetniük, hogy hogyan tudnának a bérlőknek a legtöbbet adni.

A proptech, arról szól, hogy folyamatokat egyszerűsít és optimalizál, de senkinek nem kötelező ezeket az újdonságokat alkalmazni. A fejlesztőknek tudniuk kell, hogy ezekből melyik csomagot válasszák, nyilván másra van szükség egy irodaházban és egy logisztikai parkban.


Akár egy "B", vagy "C" kategóriás irodaházban is alkalmazható a proptech, pont a költséghatékonyság miatt. Ilyenkor nem a karbantartót váltjuk ki, hanem az ő munkáját gyorsítjuk, például nem kell minden tavasszal és ősszel hívni a szerelőket, hogy ellenőrizzék a gépeket, hanem a rendszer magától megmondja, hogy mikor jött el az ideje a karbantartásnak.

További összefoglaló cikkeink a konferenciáról:
2018.11.24 18:20 2018-ban ők lettek az ingatlanpiac legjobbjai!
2018.11.27 15:30 Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetni
2018.11.26 14:00 Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek
Arra a kérdésre, hogy az építőiparban miért nem terjedt el a digitalizáció, Sellyey Tamás MRICS, a DVM csoport operatív és értékesítési igazgatója azt válaszolta, hogy egy új technológia befogadása nagyon nehéz egy olyan materiális iparágban, mint az építőipar. A nehezebb egyben azt is jelenti, hogy lassabb, ugyanakkor hozzátette:

Ha megnézzük a BauAppot - egy alkalmazás, aminek az egyik modulja az építőipari folyamatokat rendszerezi, digitalizálja - akik fél évvel ezelőtt indultak, jelenleg pedig 30 partnerrel dolgoznak ebben az iparágban, nem mondhatjuk, hogy annyira lassú lenne az új technológiák térnyerése, hiszen fél év alatt ilyen terjedésre is van példa.


A következő évek kilátásaira azt mondta a szakember, hogy a jövőben nem lehet kérdés, hogy az adott cégvezető "digitális" legyen, illetve, hogy szót értsen az IT-s kollégáival. Ami pedig számunkra még folyamatban lévő proptech projekt, az máshol már jól működő rendszer:

Amszterdamban van egy 15 emeletes irodaépület, amiben 28 ezer szenzor van beépítve kívül és belül. Ezek elemeznek, és akkora adatmennyiséget képesek gyűjteni, hogy az épület folyamatosan javulhat, fejlődhet. Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy túl sok az adat.

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk


Király István hozzátette, hogy ha van hatékonyságbeli, költségoldali, valamint időbeli nyomás az iparágban, akkor az jócskán fel tudja gyorsítani a digitalizációt. Ez történt például a logisztikában, ahol nagyon gyorsan terjedt el, hogy a szállítmányozási cégeknek digitalizálni kellett a folyamataikat. Ha már az adaptációs időszak megvolt, a későbbiekben az egész rendszer sokkal jobban tud működni. A digitalizáció egyben a változáshoz való nyitottság is.

Dr. Gömöri Gábor, ügyvéd, Partner Associate, Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda, az új technológiák jogi vonaláról beszélt. A proptech megváltoztatja a tranzakciókat, okos szerződések jönnek létre, ahogyan az a blockchain alapú szerződéseknél is látható. Egy ilyen kriptovaluta alapú szerződésnél az ingatlanok finanszírozása is feldarabolható, ami új kérdéseket is felvet. Grúziában már működik a blockchain alapú ingatlannyilvántartási rendszer, Svédországban most vezetik be.

Arra sincs még jogi megoldás, hogy miként kezeljük, ha egy bevásárlóközpontban nézik és tárolják a vevők útvonalait, vagy pl. arcfelismerés alkalmaznak, hogy felismerjék a vásárló nemét és korát, és ez alapján dobálják fel lehetőségeket az aktuális ajánlatokról.

Reicher Péter a beszélgetés során elmondta, hogy még a tervezés előtt is elindulhat a folyamatok digitalizálása, erre jó példa a BIM alapokkal rendelkező általuk fejlesztett dRofus, amely a kórházak esetében először az igényeket gyűjti össze (műtő színe, hőmérséklet, stb.) és ezt követően kerül sor a tervezésre, majd a kivitelezésre.

Property Investment Forum 2018
Property Investment Forum 2018 (galéria, 23 kép)


2018.11.28 08:00 Mi lesz 2020 után? - Csak a belvárosban lesznek új lakások?
2018.11.27 09:57 Fuldoklik az építőipar - Nagy gondban lehetnek a kivitelezők