Öt kontinens, 38 országában, összesen 1360 városban vizsgálta meg az INRIX közlekedéskutató vállalat azt, hogy az adott városban a cég alkalmazását használók átlagosan mennyit ülnek dugóban - írja a Nyugat.hu. A cég 300 millió autós mobilalkalmazásaiból gyűjtött adatokat, amelyeket elemezve városok szerint meghatározta a dugóban töltött órák számát. Az élen végzett városokban nincs meglepetés, de érdekesség, hogy több magyar város is felkerült a listára.

A módszer a cég mobilalkalmazását használó autósok mozgásának követésén alapszik, amihez GPS, mobil adótornyok és kamerák adatait használta fel. Ezek alapján a világon legtöbbet a Los Angeles-i autósok ülnek dugóban, évente 102 órát, ami a 240 munkanappal számolva bő 25 perc naponta.

A magyar autósok ennél jelentősen jobb helyzetben vannak, ahol meglepetésre nem Budapest, hanem Debrecen végzett az élen, évente 25 órával. Ezt követi a főváros 24-gyel, majd Nyíregyháza 21-gyel, ami napi 5-6 perc veszteséget jelent.

Ennyi időt veszítünk el évente közlekedési dugókban állva

Bár az adott városokat jobban ismerő kollégák kételkednek abban, hogy hogyan kerülhetett például Szombathely 11 órával a hatodik helyre, míg többek Debrecen és Budapest helyezését tartják megkérdőjelezhetőnek. Az mindenesetre jól látszik, hogy egy rosszabb közlekedésű városban a dugók következtében mennyi időt veszíthetünk el a szabadidőnkből a napi ingázás során.