Budapest belvárosában, az V. kerületben épül a 2020-ra öt szint mélységű föld alatti térrel elkészülő Szervita Square Building, amelynek alapozási munkálatait a DVM group partnereként a HBM Kft. végzi. A Magyar Építőknek adott interjújában a projekt aktuális állásáról és a kihívásokról Almási István, építésvezető beszélt.

A Szervita téren az építkezés helyén korábban egy parkoló- és irodaház állt, aminek helyére egy új irodaház, üzlethelyiségek és luxuslakások épülnek. A mélyépítési munka kapcsán fontos része a projektnek egy kiépített monitoringrendszer, amely a környező építmények viselkedésnek folyamatos megfigyelésével biztosítja a beruházó számára az építkezés környezeti hatásainak állandó kontroll alatt tartását.

A mostani gödör mélysége 17 méter, de a több mint 20 méteres résfalmélység sem mondható átlagosnak.

Az építésvezető szerint a magyar építőipari környezetben újszerű megoldásnak számít az általuk használt horgonykészítési technológia, ami lehetővé teszi, hogy több rétegben - kavicsban és agyagban egyidejűleg - használják a horgonyokat. Emellett a munkatérhatároló szerkezetnek magas talajvíznyomásnak kell ellenállnia, éppen ezért kiemelt szerepet töltenek be a víz alatti horgonyzásban a speciális vízkitörésgátlók.

Hatalmas gödör tátong a főváros közepén - Mi épül itt?

Részletekért kattints a képre!

Látogass el a május 8-án megrendezésre kerülő Építőipar 2019 konferenciára, ahol a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők. Foglald el a helyed, most Early Bird áron!

Az építkezésről ide kattintva találunk látványos képeket, a projektről pedig az alábbi cikkeinkben írtunk:

2019.03.05 05:50 Magyarok is veszik itthon a félmilliárdos villákat és luxuslakásokat
2019.01.28 11:50 Az UniCredit finanszírozza a legújabb belvárosi fejlesztést
2018.10.11 11:01 Egy újabb különleges projekt befektetőknek: bővül a belvárosi luxuslakóparkok köre