Az Európai Bizottság kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységek keretében meghirdetett harmadik pályázati felhívás nyertes városait. Budapest, pontosabban annak XIV. kerülete is részesül az innovatív városi projektek finanszírozásához nyújtott uniós támogatásból egy energiahatékony szociális lakásprojektjén keresztül.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében 92 millió euró fog rendelkezésre állni az olyan városi kihívásokra választ adó innovatív megoldások finanszírozására, mint a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás vagy a munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban - áll a Bizottság közleményében.

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén meghirdetetett harmadik pályázati felhívás keretében nyertes 22 város a következő területeken részesül finanszírozásban:

  • Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Greater Manchester Combined Authority (UK), Riba-roja de Túria (ES), Sevilla (ES), Párizs (FR)
  • Levegőminőség: Métropole d'Aix-Marseille-Provence (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ), Portici (IT)
  • Lakhatás: Brüsszel főváros (BE), Budapest (HU), Gent (BE), Mataró (ES), Métropole de Lyon (FR)
  • Munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban: Aveiro (PT), Kolozsvár (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI); Ventspils (LV).


A projektek között példaként a következők említhetők: a városszéli területeken a tűzveszély csökkentésére irányuló új megoldások Túriában (Spanyolország), az elektromos járművek akkumulátorain alapuló új generációs energiaellátási rendszer Bredában (Hollandia), a kánikulában is használható iskolai játszóterek Párizsban (Franciaország), az energiahatékony szociális lakások Budapesten (Magyarország) vagy az innovatív pályaorientáció Ventspils-ben (Lettország).

Az Európai Bizottság ma közzétette a negyedik pályázati felhívást az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén. A 2017-ben az európai biztonsági stratégia keretében bejelentett cselekvési tervben foglaltaknak megfelelően a városok összesen 100 millió eurót vehetnek igénybe a nyilvános terek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló innovatív projektek finanszírozására. A pályázati felhívás célja továbbá a digitalitással, a környezetvédelemmel és a befogadással összefüggő projektek finanszírozása is.

A negyedik felhívásra a mai naptól 2019. januárig lehet pályázatot benyújtani. A nyertes városok kihirdetésére 2019 nyarán kerül sor.

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek forrást biztosítanak az európai városok számára ahhoz, hogy a 2014-2020-as időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból összesen 372 millió euró keretösszeg erejéig innovatív projekteket finanszírozzanak. A cél konkrét megoldások meghatározása, tesztelése és terjesztése a közös városfejlesztési kihívások kezelésére.