Ingatlan

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

Portfolio
Várhatóan jövő nyár elején nyitja meg kapuit ötcsillagos luxusszállodaként a Ferenciek terei Párisi Udvar, melyet a jövőbeli üzemeltető Mellow Mood Hotels megbízásából egy 12,5 milliárd forintos beruházás keretében újítanak meg.

Új luxushotel Budapesten

A Mellow Mood Hotels célja, hogy a hotel Budapest három legjobb ötcsillagos szállodájának egyikévé váljon. A hotel 110 szobájának - ebből 18 lakosztály - nagy része a belső udvar köré szerveződik majd, öszesen öt szinten. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet terveznek. Az épület tetején egy rezidenciaszintet alakítanak ki két, egyenként 250-300 négyzetméteres alapterületű lakosztállyal, melyekhez üveggel befedett belső udvar és zöld tetőterasz is tartozik majd.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
A Párisi Udvar luxusszállodává alakítására - a vételárral együtt - mintegy 12.5 milliárd forintos beruházást igényel, ebből közel 7 milliárdot az Eximbank biztosít "versenyképességet javító belföldi beruházási hitel" címen. A beruházás kezdete óta mintegy 1 milliárd forinttal emelkedtek a költségek a restaurációs munkálatok összetettsége miatt.

Az összesen 28 hónapon át tartó munkálatok követően várhatóan 2018 májusában-júniusában nyitja meg kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest névre keresztelt szálloda.

A budapesti ötcsillagos szállodákat 80%-os átlagfoglaltság jellemezi immár évek óta, a minőségi turizmus pedig fellendülőben van, így adottak a piaci körülmények a hotel megnyitásához - mondta el Fazekas Tamás, a jövőre nyíló szálloda igazgatója egy sajtótájékoztató keretében.

Átjárható lesz a passzázs

Az építkezés kezdete óta lezárt Petőfi Sándor utcát a tervek szerint idén novemberben nyitják meg újból. Az épület oda néző frontján alakítják majd ki a szálloda autóval is elérhető felszerelt főbejáratát. A jelenlegi rácsos kaput, mely nem élvez műemléki védettséget, elbontják, és egy üvegajtón keresztül lehet majd bejutni a lobbiba.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
A passzázsban a lobbi mellett bár, étterem és kávézó is helyet kap majd, a fejlesztő ígérete szerint ezeket a tereket azonban nem csak a szállodavendégek használhatják majd. hanem mindenki előtt nyitva lesznek a kapuk. A téli fűthetőség érdekében zárható lesz a passzázs és ugyan az önkormányzattal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy egyszerre legfeljebb 5 napra és évente maximum 30 napra lezárja a Mellow Mood a passzázst a közönség elől, az üzemeltető ígérete szerint erre legfeljebb a kényesebb építészeti elemek karbantartása esetén kerül majd sor.

A ház története A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vásárolta meg Budapest legdrágább ingatlanát és bontotta el a bazár épületét, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsen. A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el és 1909-tól 1914-ig tartott. 1916-ban nyitotta meg kapuit, Európa egyik legnagyobb kerámiahomlokzatával. Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és somogyi féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette. A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek.

A felújítás nehézségei

A kivitelezést eredetileg rövidebb időre tervezték a kivitelezők azonban a levéltárában fellelt tervektől eltérő állapotokkal - más anyagokkal, más méretekkel és máshol elhelyezkedő objektumokkal - találkoztak a helyszínen, így sok elemet újra kellett tervezni.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete


Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete


Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
Így áll jelenleg a felújítás.
A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, de a műemléki homlokzat részletes felmérése csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek, az előre nem látható részletgazdagság és a megóvásra érdemes elemek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezetek restaurálásával és rekonstrukciójával kell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek.

"A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében pedig Budapesti és vidéki restaurátori műhelyekben újítják fel" - mondta el Hermesz János, a Párizs Property Kft. projekt menedzsere.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését....

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton