Várhatóan jövő nyár elején nyitja meg kapuit ötcsillagos luxusszállodaként a Ferenciek terei Párisi Udvar, melyet a jövőbeli üzemeltető Mellow Mood Hotels megbízásából egy 12,5 milliárd forintos beruházás keretében újítanak meg.

Új luxushotel Budapesten


A Mellow Mood Hotels célja, hogy a hotel Budapest három legjobb ötcsillagos szállodájának egyikévé váljon. A hotel 110 szobájának - ebből 18 lakosztály - nagy része a belső udvar köré szerveződik majd, öszesen öt szinten. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet terveznek. Az épület tetején egy rezidenciaszintet alakítanak ki két, egyenként 250-300 négyzetméteres alapterületű lakosztállyal, melyekhez üveggel befedett belső udvar és zöld tetőterasz is tartozik majd.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

A Párisi Udvar luxusszállodává alakítására - a vételárral együtt - mintegy 12.5 milliárd forintos beruházást igényel, ebből közel 7 milliárdot az Eximbank biztosít "versenyképességet javító belföldi beruházási hitel" címen. A beruházás kezdete óta mintegy 1 milliárd forinttal emelkedtek a költségek a restaurációs munkálatok összetettsége miatt.

Az összesen 28 hónapon át tartó munkálatok követően várhatóan 2018 májusában-júniusában nyitja meg kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest névre keresztelt szálloda.

A budapesti ötcsillagos szállodákat 80%-os átlagfoglaltság jellemezi immár évek óta, a minőségi turizmus pedig fellendülőben van, így adottak a piaci körülmények a hotel megnyitásához - mondta el Fazekas Tamás, a jövőre nyíló szálloda igazgatója egy sajtótájékoztató keretében.

Átjárható lesz a passzázs


Az építkezés kezdete óta lezárt Petőfi Sándor utcát a tervek szerint idén novemberben nyitják meg újból. Az épület oda néző frontján alakítják majd ki a szálloda autóval is elérhető felszerelt főbejáratát. A jelenlegi rácsos kaput, mely nem élvez műemléki védettséget, elbontják, és egy üvegajtón keresztül lehet majd bejutni a lobbiba.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

A passzázsban a lobbi mellett bár, étterem és kávézó is helyet kap majd, a fejlesztő ígérete szerint ezeket a tereket azonban nem csak a szállodavendégek használhatják majd. hanem mindenki előtt nyitva lesznek a kapuk. A téli fűthetőség érdekében zárható lesz a passzázs és ugyan az önkormányzattal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy egyszerre legfeljebb 5 napra és évente maximum 30 napra lezárja a Mellow Mood a passzázst a közönség elől, az üzemeltető ígérete szerint erre legfeljebb a kényesebb építészeti elemek karbantartása esetén kerül majd sor.

A ház története

A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vásárolta meg Budapest legdrágább ingatlanát és bontotta el a bazár épületét, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsen. A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el és 1909-tól 1914-ig tartott. 1916-ban nyitotta meg kapuit, Európa egyik legnagyobb kerámiahomlokzatával.

Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és somogyi féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette.

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek.

A felújítás nehézségei


A kivitelezést eredetileg rövidebb időre tervezték a kivitelezők azonban a levéltárában fellelt tervektől eltérő állapotokkal - más anyagokkal, más méretekkel és máshol elhelyezkedő objektumokkal - találkoztak a helyszínen, így sok elemet újra kellett tervezni.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

Így áll jelenleg a felújítás.

A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, de a műemléki homlokzat részletes felmérése csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek, az előre nem látható részletgazdagság és a megóvásra érdemes elemek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezetek restaurálásával és rekonstrukciójával kell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek.

"A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében pedig Budapesti és vidéki restaurátori műhelyekben újítják fel" - mondta el Hermesz János, a Párizs Property Kft. projekt menedzsere.