Ingatlan

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete

Portfolio
Várhatóan jövő nyár elején nyitja meg kapuit ötcsillagos luxusszállodaként a Ferenciek terei Párisi Udvar, melyet a jövőbeli üzemeltető Mellow Mood Hotels megbízásából egy 12,5 milliárd forintos beruházás keretében újítanak meg.

Új luxushotel Budapesten

A Mellow Mood Hotels célja, hogy a hotel Budapest három legjobb ötcsillagos szállodájának egyikévé váljon. A hotel 110 szobájának - ebből 18 lakosztály - nagy része a belső udvar köré szerveződik majd, öszesen öt szinten. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet terveznek. Az épület tetején egy rezidenciaszintet alakítanak ki két, egyenként 250-300 négyzetméteres alapterületű lakosztállyal, melyekhez üveggel befedett belső udvar és zöld tetőterasz is tartozik majd.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
A Párisi Udvar luxusszállodává alakítására - a vételárral együtt - mintegy 12.5 milliárd forintos beruházást igényel, ebből közel 7 milliárdot az Eximbank biztosít "versenyképességet javító belföldi beruházási hitel" címen. A beruházás kezdete óta mintegy 1 milliárd forinttal emelkedtek a költségek a restaurációs munkálatok összetettsége miatt.

Az összesen 28 hónapon át tartó munkálatok követően várhatóan 2018 májusában-júniusában nyitja meg kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest névre keresztelt szálloda.

A budapesti ötcsillagos szállodákat 80%-os átlagfoglaltság jellemezi immár évek óta, a minőségi turizmus pedig fellendülőben van, így adottak a piaci körülmények a hotel megnyitásához - mondta el Fazekas Tamás, a jövőre nyíló szálloda igazgatója egy sajtótájékoztató keretében.

Átjárható lesz a passzázs

Az építkezés kezdete óta lezárt Petőfi Sándor utcát a tervek szerint idén novemberben nyitják meg újból. Az épület oda néző frontján alakítják majd ki a szálloda autóval is elérhető felszerelt főbejáratát. A jelenlegi rácsos kaput, mely nem élvez műemléki védettséget, elbontják, és egy üvegajtón keresztül lehet majd bejutni a lobbiba.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
A passzázsban a lobbi mellett bár, étterem és kávézó is helyet kap majd, a fejlesztő ígérete szerint ezeket a tereket azonban nem csak a szállodavendégek használhatják majd. hanem mindenki előtt nyitva lesznek a kapuk. A téli fűthetőség érdekében zárható lesz a passzázs és ugyan az önkormányzattal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy egyszerre legfeljebb 5 napra és évente maximum 30 napra lezárja a Mellow Mood a passzázst a közönség elől, az üzemeltető ígérete szerint erre legfeljebb a kényesebb építészeti elemek karbantartása esetén kerül majd sor.

A ház története A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vásárolta meg Budapest legdrágább ingatlanát és bontotta el a bazár épületét, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsen. A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el és 1909-tól 1914-ig tartott. 1916-ban nyitotta meg kapuit, Európa egyik legnagyobb kerámiahomlokzatával. Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és somogyi féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette. A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek.

A felújítás nehézségei

A kivitelezést eredetileg rövidebb időre tervezték a kivitelezők azonban a levéltárában fellelt tervektől eltérő állapotokkal - más anyagokkal, más méretekkel és máshol elhelyezkedő objektumokkal - találkoztak a helyszínen, így sok elemet újra kellett tervezni.

Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete


Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete


Jövőre luxusszállodaként nyit ki a belváros egyik legszebb épülete
Így áll jelenleg a felújítás.
A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, de a műemléki homlokzat részletes felmérése csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek, az előre nem látható részletgazdagság és a megóvásra érdemes elemek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezetek restaurálásával és rekonstrukciójával kell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek.

"A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében pedig Budapesti és vidéki restaurátori műhelyekben újítják fel" - mondta el Hermesz János, a Párizs Property Kft. projekt menedzsere.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)