Ingatlan

Özönlenek az országba a turisták, beindultak a szállodaépítések

Portfolio
A válság jelentősen megtépázta a szállodaépítési kedvet hazánkban, de úgy tűnik, hogy a javuló turisztikai látogatási és szállodai bevétel számok végül az építkezéseket is beindították. Bár a kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke még így is messze elmarad a korábbi jó évek szintjeitől, az utóbbi időben évente 40 milliárd forint körüli értékben indulnak el szállodaépítési munkálatok.
Területi elosztásban megnézve a szállodaépítéseket érdekes kép rajzolódik ki. Jelentős különbség a korábbiakkal szemben, hogy a szállodaépítések főként Budapestet érintik. A 2017-ben megkezdett szálloda-beruházások 73 százaléka Budapesten található, míg a főváros 2015-2016-ban 66-57 százalékos részesedést ért el. A fővárosban tehát dübörögnek a szállodaépítések, ami válság előtti sikeres időszakot idézi, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke 2015 és 2017-ben is meghaladta a válság előtti maximumot. Egyelőre az átadások esetében még nem érhető tetten ez a növekedés, az idei évben azonban már több projekt befejezése is várható.

Özönlenek az országba a turisták, beindultak a szállodaépítések
Szállodaépítési aktvitás: az elkezdett és befejezett kivitelezési munkák összértéke folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 4. negyedév)
2018-ban fejezhetik be például az ibuild.info adatbázisa szerint a 2015-ben megkezdett Párisi Udvar projektet, mely az elmúlt évek egyik legnagyobb szálloda beruházása, de szintén idén készülhet el a 2015-ben elindult Meininger Budapest Hotel építése is. A sort lehet folytatni a már zajló Small Grand Hotel és a Hilton Garden Inn Budapest Hotel kivitelezésével, és várhatóan 2019-ben adják át a jelenleg futó legnagyobb értékű projektet, a Matild Palotát is. A vidéki projektek között a legnagyobb beruházások sorában a várhatóan idén átadásra kerülő nyíregyházi Hotel Sóstó SPA & Resortot lehet megemlíteni.

2015-ben a szállodaépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 41 milliárd forintot tett ki, 2017-ben pedig 38,7 milliárd forint értékben kezdődtek meg szálloda-kivitelezési munkálatok.



Özönlenek az országba a turisták, beindultak a szállodaépítések
A szállodaépítéseknek egyértelműen kedvez a növekvő turizmus, az utóbbi években nőtt a szállodai szobák kihasználtsága, így az eddigi folyamatok is indokolják a szállodaépítéseket.

Özönlenek az országba a turisták, beindultak a szállodaépítések
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe