A Nagykörút a főváros egyik leghíresebb és legfontosabb útszakasza, ami több mint száz éve része a budapesti városképnek. Sajátos hangulatával, régi épületeivel turisták tömegeit vonzza magához, miközben a főváros egyik legfontosabb közlekedési vonala is egyben. A 100-120 évvel ezelőtt kialakított épületeinek földszinti helyiségei az idők során folyamatosan követték a bennük lévő vendéglátóhelyek és üzletek hirdetési igényeit. Ez azonban mostanra a sok és sokféle reklámfelület miatt az épületek eredeti építészeti jegyeinek elvesztésével fenyeget. Erre hívja fel a figyelmet a Nagykörút Portálprogram, ami a teljes útszakaszt feltérképezve figyelmeztet a szabálytalanságokra és tesz javaslatot az egységesebb utcakép elérésére.

A Nagykörút kialakítása


A Nagykörút nyomvonalának kijelölése a Duna egykori mellékága mentén történt, az eredeti elképzelések között a folyó mellékágának megtartása is szerepelt, velence mintájára meghagyva a házak közti vízi közlekedést. A túl magas költségek miatt azonban a mellékágat végül feltöltötték és 1872-ben megkezdték a körút menti házak felépítését.

Az építkezések kezdetben lassan haladtak, évente mindössze 2-3 házat tudtak felépíteni, 1885-től azonban készülve az 1896-os millenniumra nagyobb lendületet vettek, évente közel 20 ház felépítésével az eseményre szinte teljesen elkészült a körút mai képe.

Szabálytalanságok százait fedezték fel a Nagykörút épületein

Kaotikus hirdetőtáblák


A Nagykörúton halad ma Európa legforgalmasabb villamosvonala, ami napi 200 ezer utasával folyamatos forgalmat generál az épületek földszintjein található üzlethelyiségeknek. Az egykori egységes utcaképet azonban mostanra a legkülönbözőbb üzletek reklámtáblái foglalják el, sok esetben eltakarva vagy teljesen megváltoztatva a homlokzatot. Erre kínál megoldási javaslatot a Nagykörút Portálprogram, aminek keretében feltérképezték a teljes útszakaszt, fotókon jelölve a problémás részeket.

A honlapon a Nagykörút a Jászai Mari tér és a Boráros tér között öt szakaszra van bontva. Az 553 méter hosszú Szent István körút, az 1054 méter hosszú Teréz körút, a 764 méter hosszú Erzsébet körút, az 1223 méter hosszú József körút és az 556 méter hosszú Ferenc körút egységeire. A képeken az egyes körutakat további alegységekre bontották, amelyek mindegyikéről fotók is készültek. Az "elemzés" fülre kattintva pedig a fotókon megjelennek a kifogásolható vagy szabálytalan elemek. Ilyenek például a kereszttel körberajzolt részek, amelyek szabálytalanul elhelyezett hirdetési elemeket tartalmaznak, így azok eltávolítása kötelező. A téglalappal körberajzolt hirdetések is módosításra szorulnak, de azok eltávolítása nem, csak átalakítása kötelező. A szaggatott vonallal körberajzolt elemekre nincs kötelezettség, de az egységesebb utcakép miatt azok módosítása vagy eltávolítása ugyancsak ajánlott.

Teréz körút 43-45 látképe, Forrás: nagykorut.budapest.hu

Teréz körút 43-45 átalakítási javaslatai, Forrás: nagykorut.budapest.hu

Megoldási javaslat


A program honlapján az egyes épületek üzletsávjainak a hatályos jogszabályoknak való megfelelősége az adott épület, majd az "elemzés" nézet kiválasztásával érhető el, a területre vonatkozó jogszabályokról pedig az "általános információk" menüpontban olvashatunk bővebben.

A visszatérő, jellegzetes szabálytalanságokat megismerve az alábbiakra kellene odafigyelni, hogy elkerülhető legyen a szankció:
  • A reklámfelületek száma, mérete színe nem dominálhat az épület látványában, számuk, méretük a lehetőségekhez képest minimálisra csökkentendő
  • Az üzlethelyiséget kiegészítő minden berendezési tárgy (pl. riasztó fény és hangjelző, valamint a légkondicionáló berendezés kültéri egysége, árnyékoló szerkezetek) egységes terv alapján, lehetőleg egyszerre, rejtetten helyezendő el
  • A kialakításhoz az épület eredeti logikáját kell alapul venni: a nyílástengelyek helyét, az üvegezés síkját, a szín és anyaghasználatot
  • Törekedni kell a meglévő, építéskori szerkezetek megtartására, restaurálására, esetleges újraépítésére
  • A legegyszerűbb homlokzatot érintő beavatkozás során is javasolt építész tervező bevonása, aki értelmezi a területre vonatkozó összetett szabályokat, és segít az adott feladat esztétikailag megfelelő megoldásának kialakításában

A Portfolio Ingatlan már korábban is foglalkozott a Nagykörút üzleteinek kérdésével, néhány évvel ezelőtt, a válság közepén még az üresen álló helyiségek jelentették a fő problémát. Mostanra az üzletek megteltek bérlőkkel, de az egységesebb utcaképnek továbbra sincs nyoma.

2013.04.17 11:43 Kiadó, eladó egész Budapest - A pusztuló Nagykörút (interaktív képtár)

Új lakást vásárolnál? Találd meg a a Portfolio Ingatlan adatbázisában álmaid otthonát, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.