Ingatlan

Szép csendben a turizmus lett az ország sikerágazata

Portfolio
2017 decemberében a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Éves szinten nézve tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 59,6 százalékra emelkedett.

A kihasználtság mellett a bruttó árbevételre sem lehetett panasz, ami decemberben 14 százalékos növekedés után elérte a 36 milliárd forintot, amelyből a szállásdíjbevétel 20 milliárd, a vendéglátás bevétele 8 milliárd, az egyéb szolgáltatások bevétele szintén 8 milliárd forintot tett ki.

Egész évre nézve a kereskedelmi szálláshelyek összesen 16 százalékkal több, 466 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékos növekedés mellett meghaladta a 278 milliárd forintot.



Szép csendben a turizmus lett az ország sikerágazata
Forrás: KSH
Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,6 százalékkal kevesebbet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával egyébként 1730 szálláshelyen, köztük 796 szállodában fizethettek a vendégek, miközben az országban 2491 kereskedelmi szálláshely működött.

A kereskedelmi szálláshelyek a tavalyihoz képest 6,7 százalékkal több, összesen 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 7,9 (14,9 millió), a belföldi vendégek 5,6 százalékkal több (14,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

"A 2017-es év az egész turisztikai szektor számára pozitív, fejlődő tendenciát mutatott. Általánosságban kijelenthető, hogy a fővárosi szálláshelyek fejlődési potenciálját rendkívül befolyásolja a hotel elhelyezkedése, illetve megszokottól eltérő, változatos belső tervezése. 2017 decemberében szobáink kihasználtsága 4,39 százalékkal 80,36 százalékra, az egész év tekintetében pedig 4,23 százalékkal 84,31 százalékra nőtt. A KSH gyorsjelentés alapján 2017 decemberében Budapesten 12,9 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyek forgalma." - mondta el Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója. A szakértő arra számít, hogy 2018-ban a budapesti turisztikai mutatók tovább növekednek majd, melyben komoly szerepet kapnak az idén átadásra kerülő 5 csillagos szálláshelyek is.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
velencei tó velence