Az idei évben majdnem ugyanannyi felhőkarcoló - 200 méternél magasabb épület - épült világszerte mint tavaly, szám szerint 143. Nem meglepetés, hogy ezek legtöbbjét Kínában húzták fel, ahol önmagában több toronyház épült, mint a világ többi részén együtt. A CNN cikkében és videójában megszólaló építész ezeknek az épületeknek a formavilágát mutatja be.

A világ 2018-ban épült felhőkarcolóinak 61,5 százaléka épült Kínában, ahol 88 darab 200 méternél magasabb toronyházat adtak át. Az épülő felhőkarcolók túlnyomó többsége egyébként Délkelet-Ázsiához kötődik. Ázsián kívül idén a legmagasabb épület a philadelphiai Comcast Technology Center lett a maga 342 méteres magasságával. A becslések szerint jövőre is hasonló nagyságrendben, 120-150 felhőkarcolót adhatnak át.

A felhőkarcolók sokáig az erő és a hatalom szimbólumai voltak, de újabban egyre több építész merít ihletet a természet formáiból. Vannak épületek, amelyeket például a női test formái ihlettek - mutatja be videójában Ma Yansong, építész, aki szerint az építészetnek organikusnak kell lennie és olyan helyeket kell létrehoznia, ahol a város és a természet összekapcsolódhat.