Ingatlan

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

Portfolio
Minden képzeletet felülmúló álomszerű beruházások, amelyek többségében azóta sem készültek el. Grandiózus tervekből nem volt hiány 2008-ban a fővárosi ingatlanpiacon, a válság azonban a legtöbb ötletet hurrikán módjára söpörte el. A tízéves évforduló kapcsán megnéztük, mi lett az egykori tervekből, hogy állnak ma az akkori vezető beruházások.

1 2 3

10-7.
A válság előszele már 2008 elején is érezhető volt a hazai ingatlanpiacon, de ez nem szabott gátat a gigantikus projektek bejelentéseinek. Az egyenkét is több százmillió eurósra tervezett fejlesztések többsége még csak a tervezés vagy az előkészítés fázisában volt, egyesek azonban már a földmunkákat és a bérbeadásokat is elkezdték amikor beütött a válság. A fejlesztők a kezdeti optimizmus után - Magyarországot éppen csak megcsapja majd a válság szele, nem lesz tartós visszaesés - hamar rájöttek, hogy itt hosszabb recesszió jön és inkább leállították a munkákat.

Legnagyobb projektek

10.

2008-ban három projekt volt Budapesten, amelyeknek volumene egyenként is meghaladta az 1 milliárd eurót, de a tizedik legnagyobb beruházás összértéke is 160 millió euróra rúgott, ami nem volt más, mint az Echo Investment által Zuglóba tervezett Mundo Városközpont. A lengyel Echo Investments még 2006-ban vásárolta meg a területet, hogy plázát építsen rajta, majd egy luxemburgi-amerikai befektető vette át a projektet. Azóta különböző hírek szóltak arról, hogy nem épül fel a Mundo Center, 2017-ben azonban újra felröppent a hír, hogy a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt területen a következő hónapokban mégis elkezdődhetnek a földmunkák. Most 2018-ban még mindig nincs semmi konkrétum, bár tavaly a bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató központ átadását 2020-ra ígérték.

Portfolio Ingatlanmagazin Archívum

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság
Az ország első számú ingatlanpiaci hírforrása egyidős a modern magyarországi ingatlanpiaccal. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően mostantól minden, 2013-tól általunk kiadott szám digitálisan is elérhető, olvasható, lapozható, kereshető, és ingyenesen letölthető. A magazin a Portfolio-t is kiadó NET Média Zrt. gondozásában jelenik meg. Jó böngészést!

9.

A főváros kilencedik legnagyobb beruházása 2008-ban a CEU Reality fejlesztésében Újpestre tervezett Károlyi városközpont volt, 220 millió eurós összeértékkel. 2007-ben az I. ütemet még a piac egyik legsikeresebb beruházásának prognosztizálták. A cég abban az időben összesen 200 ezer négyzetméternyi lakó és kereskedelmi ingatlanfejlesztést készített elő, a válság azonban elsodorta a projektet. A terület sokáig üresen állt, majd 2016-ban a Metrodom bejelentette, hogy a 18 467 négyzetméteres telken 17 emeletes lakóházak építésébe kezd, összesen 660 lakást kialakítva.

8.

240 millió euróval az S1 nevű projekt került a nyolcadik helyre. A Kőbányára tervezett művészeti és kulturális negyed a kőbányai sörgyár 1-es számú telephelyén épült volna fel. A hely érdekessége, ott kapott helyet anno a Dreher család birtoka, rajta a családi kastéllyal és a hozzá tartozó parkkal. A projektet befektetőket keresve még a müncheni Expo Realra is kivitték, de az akkori piaci környezetben senki nem csapott le rá, így az ötlet megmaradt egy impozáns tervnek.


Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

7.

Az AL Holding Árpád hídi projektje 300 millió euróval lett a hetedik. A projekt érdekessége, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél az egykori Volán buszpályaudvar és Sconto bútoráruház helyén épült volna fel, éppen ott, ahol most a HB Reavis fejlesztésében az Agora projekt épül. 2008 óta viszont itt is eltelt egy évtized, amire bár teljesen más fejlesztő, teljesen más tervekkel de elkezdte az építkezést.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
D__YT20240417039