FONTOS Válságban Európa, de már látszik, hogy ki mentheti meg az EU-t
 
Előfizetői tartalom

IMF: az amerikai adósságnövekedés veszély az egész világgazdaságra

Portfolio
AZ IMF egyik legfrissebb elemzése szerint az egész fejlett világ gazdaságára veszéllyel van az egyre emelkedő amerikai ikerdeficit és adósságszint. Az USA költségvetési hiánya az idei évben elérheti a 400 mrd USD-t, mely a GDP közel 4%-a. Ezzel párhuzamosan a külkereskedelmi mérleg hiánya is egyre magasabb, melyet egyre inkább a külföldi adósságnövekedés finanszíroz. Becslések szerint néhány éven belül az amerikai gazdaság külföldi tartozásai elérhetik a GDP 40%-át, mely egy ilyen méretű gazdaság mellett az IMF szakértői szerint túlzottan magas. Ennek hatására a dollár tovább veszíthet értékéből, a nemzetközi devizaárfolyamok volatilitása tovább nőhet.

Az IMF elemzése megkérdőjelezi a Bush vezette kormányzat adócsökkentési lépéseinek racionalitását. Az egyre emelkedő költségvetési hiány - a finanszírozási igény növekedésével - magával kell hogy hozza az amerikai illetve a globális kamatszint emelkedését így. A kamatok emelkedése egyébként magvalósuló beruházásokat szoríthat ki, a gazdasági növekedés ütemét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés