Előfizetői tartalom

Túlhevül a lengyel gazdaság?

Portfolio
Elemzők szerint a legnagyobb most új EU-tag Lengyelország idén több mint 5%-al bővül az erős belső kereslet igen dinamikus növekedése mellett. Az infláció is emelkedő tendenciát mutat: a márciusi 1.7%-os növekedés után áprilisban 2.2%-ra ugrott a pénzromlás üteme. Az igen dinamikus növekedés láttán joggal vetődik fel a kérdés: túlhevülhet-e a lengyel gazdaság? A válasz: nem, legalábbis a lengyel jegybank Monetáris Tanácsának egyik tagja ezt nyilatkozta a Reutersnak. Véleménye szerint a lengyel gazdaság nem szembesül "automatikusan" a túlfűtöttséggel a gyors gazdasági növekedés következtében. Emellett elképzelhető, hogy néhány hónapon belül kamatemelésre kerül sor. Fontos megjegyezni, hogy az esetleges kamatemelés ebben a kontextusban nem az elmúlt hónapokban kialakult lengyel belpolitikai bizonytalanság következménye. A zloty árfolyama némi meglepetésre viszonylagos stabilitást mutat a kormányválság ellenére is.

Dariusz Filar, a lengyel jegybank kamatkérdésekben illetékes testületének tagja kifejtette, hogy az igen dinamikus gazdasági növekedés és az emelkedő belső kereslet még nem jelenti automatikusan a gazdaság túlfűtöttségét, és az 5.25%-on álló jegybanki referenciakamat emelését. A szakértő kifejtette, hogy meg kell várni a májusi és júniusi inflációs tényszámokat,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés