Előfizetői tartalom

Akár 2%-os is lehet a német növekedés az idén

Portfolio
A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint Németország gazdasági növekedése az idei második negyedévben jelentősen gyorsult, ugyanakkor a bővülés üteme főként külső hatásoknak köszönhetően a jövő évben már mérséklődni fog. A DIHK érvelése szerint az idei első negyedévben 0.4%-al bővült a GDP az előző év utolsó negyedévéhez képest, melyben az erőteljes és fokozódó exportbővülés jelentős szerepet játszhatott. Ezek alapján a szervezet 2004-ben elképzelhetőnek tartja, hogy a német GDP átlagosan 2%-kal bővüljön - értesült az MTI. A kamara vezető közgazdásza szerint mivel az exportdinamika valamelyest megtorpan az elkövetkezendő hónapokban, ezért jövőre mindössze 1.5%-os gazdasági növekedés valószínű. Az elmúlt hetekben a némnet kormány, illetve a nagyobb gazdaságkutató intézetek rendre felfelé módosították az idei évre vonatkozó prognózisaikat, melyek jellemzően 1.8%- körül szóródnak.

A kamara által a vállalkozások körében végzett gazdasági hangulatfelmérés eltérő helyzetmegítélést mutatott a kis- és középvállalatok, illetve a nagyvállalatok között. Míg a kkv szektorra inkább a borúlátás volt a jellemző (19 százalékuk volt optimista, míg 30 százalékuk pesszimistán nyilatkozott a gazdasági várakozásokat illetően), addig a nagyobb vállalatoknál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés