Prémium

4 ok, amiért érdemes az NHP fixben gondolkodni (x)

Portfolio
Január 2-tól elindult az NHP fix, amely 1.000 milliárd forintos keretösszegből kínál alacsony és fix kamatozású, forint alapú forrást a magyar kis-és középvállalatoknak. A Növekedési Hitelprogram (NHP) a korábbi szakaszokban rendkívül népszerű volt, és az új konstrukció ismét lökést adhat a kkv-szektor fejlődésének. Lássuk, hogy pontosan mit nyerhetnek a cégek.
A megújult konstrukció alapja, hogy a jegybank fix, 0%-os kamaton nyújt forrást a programban részt vevő kereskedelmi bankoknak, amit ők legfeljebb 2,5%-s kamaton helyezhetnek ki. Az igényelhető kölcsön alsó határa vállalatonként - partnervállalkozásokkal és kapcsolódó vállalkozásokkal - 3 millió, a felső határ pedig 1 milliárd forint. Az NHP harmadik szakaszához hasonlóan csak beruházási hitel, illetve lízing formájában vehető igénybe a forrás. Új és használt gépek, berendezések és egyéb tárgyi eszközök beszerzése is lehetséges, ingatlanvásárlás és -fejlesztés azonban csak akkor, ha az adott beruházás a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja. Hitelkiváltásra és forgóeszköz-finanszírozásra az NHP fix keretében nincs lehetőség. Várhatóan - ahogy az NHP korábbi szakaszainál is - jelentős lesz az érdeklődés a kkv-k részéről, főleg az alábbi 4 jellemzőnek köszönhetően.

1) Alacsony kamat és kiszámíthatóság
Még mindig globálisan mélyponton van a kamatszint, mivel azonban a Fed már megkezdte az emelést, elképzelhető, hogy 1-1,5 éven belül változik a helyzet. Amint hazánkban is bekövetkezik az alapkamat-emelés, jelentőssé válik az NHP fix keretében felvett beruházási hitelek előnye. A hitelintézetek ugyanis legfeljebb 2,5% éves kamattal adhatják a kölcsönt, ráadásul ez a kamatszint fixált. Az NHP fix ezért elsősorban kiszámíthatóságot jelent a hazai kkv-knak, amelyeknek fontos, hogy fejlődésük érdekében hosszú távon tudjanak tervezni.

2) Hosszú futamidő
Az NHP fix keretében felvett hitel futamideje minimum 3, maximum 10 év, vagyis hosszú távú hitelek felvételét ösztönzi a konstrukció. Ez összefügg az előző ponttal, hiszen azt jelenti, hogy a kedvező, legfeljebb 2,5%-os kamat akár 10 évre fixálható. Ilyen alacsony kamatszint jelenleg 5 évnél hosszabb futamidőre gyakorlatilag nem vagy alig érhető el a piacon vállalatok számára.

3) Nincs támogatástartalom
Az elmúlt évek támogatásbősége miatt sok cég kimerítette a de minimis keretét, vagy tervezi, hogy a közeljövőben élni fog valamilyen támogatással. Ők már csak olyan finanszírozási formákat tudnak igénybe venni, amelyeknek nincs támogatástartalma Az NHP fix is ilyen forrást biztosít, ez az előnye egyébként kiemelten fontos lehet az agrárszektorban.

4) Rugalmas feltételek
Az NHP fix ágazati és regionális szempontból is rugalmas. Ezt azért fontos kiemelni, mert egyes támogatott programok kizárják például az agráriumot vagy a Közép-Magyarországi régiót. Bár a konstrukció a kis- és középvállalatokat szolgálja, az MNB a kkv kritériumokat is rugalmasabban határozta meg annak érdekében, hogy elősegítse a munkaintenzív ágazatokban tevékenykedő vállalatok finanszírozását. Olyan vállalkozások is igényelhetnek hitelt a program keretében, amelyek túllépik a KKV törvényben szereplő alkalmazotti létszám-korlátot, azaz több mint 250 főt foglalkoztatnak.

Jöhet a beruházási boom?
"A vállalkozások szempontjából főleg attól versenyképes az NHP fix, hogy a program keretében nemcsak kedvező, hanem kiszámítható kamatteher mellett valósíthatják meg új beruházásaikat. Ez akár a régebb óta tervezett vagy halogatott fejlesztések megvalósítására is kiváló alkalmat teremt" - mondta el Mata Erika, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője. A pénzintézet pozitív tapasztalatokkal rendelkezik a Növekedési Hitelprogrammal kapcsolatban, ugyanis az előző szakaszokban is eredményesen segítette ügyfeleit a forráshoz jutásban, és az NHP fix esetében is ezt tűzte ki célul. Ügyfeleink körében már az első hetekben fokozott érdeklődést tapasztaltunk. A hitelprogram feltételei maximálisan összhangban állnak saját törekvéseinkkel, így kollégáink kiemelten kezelik és személyesen támogatják a program iránt érdeklődőket" - tette hozzá Mata Erika.

(x)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01