Prémium

A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója (x)

Portfolio
A Thomson Reuters SDC, és a Mergermarket 2017-re vonatkozó értékelése egyaránt a KPMG-t hoza ki a világ legsikeresebb M&A tanácsadójának az 500 millió dollár alatti tranzakciók kategóriában. 2016-ban is a KPMG végzett az első helyen mindkét listán.


A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója
"A KPMG mindkét elemzésben megőrizte címvédő szerepét, az egyik listán 402, a másikon 319 tranzakcióban való tanácsadói részvétellel került az élre, két olyan évben, amikor a globális pénzbőség miatt igen magas volt az ügyletek száma" - mondja Simonyi Tamás.

A válság utáni monetáris lazítás, és a mérlegalkalmazkodás eredményeként sok készpénz halmozódott fel a világban. A cégek törlesztették adósságaikat, lefaragták a fölösleges kiadásokat, leválasztották a kevésbé hatékonyan működő tevékenységeket, feltornászták a nyereségrátát, vagyis rendbe tették a mérlegeiket.

A megindult gazdasági növekedés szépen hizlalta a vállalati profitokat, aminek következtében gyorsan emelkedett a cégek befektetésre váró készpénz állománya, stabilan emelkedtek a tőzsdei árfolyamok.

"Mivel a felvásárlási piac árai korrelálnak a tőzsdei árfolyamokkal, az eladói oldalon is nőtt a nyitottság, vagyis célpontokban sem mutatkozott hiány a piacon" - mondja a KPMG szenior igazgatója. A cégfelvásárlási árak kevésbé túlértékeltek, mint a tőzsdei árfolyamok, hiszen a vevők zömmel az ágazaton belüli stratégai befektetők. Ennek ellenére is magasak a felvásárlási árak.

Mindez Magyarországon is érezteti a hatását. Bár a tranzakciók száma kicsi, itt is van növekedés, és két aktív év áll mögöttünk - mondja Simonyi Tamás. Az igazi változás azonban nem a tranzakciók számában, hanem irányában, és az azokban résztvevők kilétében tapasztalható.

Az egyirányú, befele irányuló tőkemozgások kora már a 2000-es évek elején befejeződött és az elmúlt években olyan felvásárlások uralták a piacot, amelynek mindkét oldalán magyar résztvevők álltak.

"Ami viszont nem változik, az a magyar tőketulajdonosok alacsony külföldi aktivitása" - mondja Simonyi Tamás. A magyar vállalkozók nem kifejezetten világpolgárok. Nyugaton a szabálykövetőbb vállalati kultúra állítja kihívások elé őket, délen és keleten pedig a vadkapitalista hajtások okoznak félelmet a terjeszkedést fontolgatókban.

Közben azért látszik, hogy a megerősödő magyar vállalkozói réteg hajlandóbb megfizetni azokat a szakembereket, akik képesek modernizálni, és az így megerősödő cégekbe külföldön vásárolt leánycégeket is integrálni. "Ez azonban lassú, vezetői szemléletváltást is igénylő folyamat" - mondja a KPMG szenior igazgatója.

További információ


A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója



(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019