Prémium

Átírhatják a magyar befektetéseket az MNB legújabb tervei (x)

Portfolio
Nyugdíjpénztárak összevonása, ingatlanalapok visszaváltásának szigorítása, a forgalmazói jutalékok átalakítása, a pénzpiaci alapok nagy részének átalakulása, MiFID 2-nek való megfelelés - egy sor szabályozói változás érte az utóbbi egy-két évben a hazai befektetési alapokat, és napról napra jönnek ki az újabb, az alapkezelők életét megnehezítő javaslatok. Mindez nemcsak az alapkezelők profitját, de működését is megnehezíti, kérdés, hogyan tudnak ezzel megbirkózni a több mint 6000 milliárd forintnyi befektetést kezelő szolgáltatók. A Portfolio március 21-ei Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján kiemelten, több szekcióban is foglalkozunk ezzel.


Amióta rákaptak a magyarok a lakossági állampapírok ízére, sok megtakarítási és befektetési termék csak nyüglődik: a befektetési alapok vagyona évek óta stagnál, a részvényekben lévő vagyon nem tud érdemben nőni, a nyugdíjpénztárak és nyugdíjbiztosítások sem tudnak már érdemi ügyfélpénzt becsatornázni. Mindez csak a kezdet, ha életbe lépnek az MNB befektetési alapokat és nyugdíjpénztárakat érintő javaslatai.

A Portfolio március 21-én megrendezésre kerülő Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján külön szekcióban foglalkozunk azzal, mit tervez az ÁKK a lakossági állampapírok piacán, illetve milyen tervei vannak az államadósságra nézve. A témában Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója tart előadást a konferencia délelőtti szekciójában.


Barcza György

vezérigazgató

ÁKK

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1999-ben. Ezt követően két évig az Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ elemzője volt, majd az ING Bank és a K&H közgazdászaként dolgozott. 2012-ben... Tovább »

Arról a Portfolio már többször is beszámolt, hogy temérdek készpénz van a magyar háztartásoknál, a kormánynak pedig nem titkolt célja, hogy ezeket a pénzeket valahogyan becsatornázza az államadósság finanszírozásába. Ennek lehetőségeiről az MNB is kifejti álláspontját Versenyképességi Programjában, a készpénz hatékony becsatornázásáról a megtakarítási piacra Kuti Zsolt, az MNB monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója beszél egy 20 perces előadás keretében.


Átírhatják a magyar befektetéseket az MNB legújabb tervei

Az előadásokat a délelőtti szekcióban egy panelbeszélgetés zárja, ahol a megtakarítási piaci vezetők értekeznek arról, milyen eszközökkel lehet elcsábítani a lakossági befektetőket az állampapíroktól és hogyan lehet mozgásra bírni a temérdek készpénzt a párnacihák közül, miközben olyan kényes témákat is boncolgatunk, mint a jutalékok, profitmarzsok és a jövő értékesítési trendjei. A panel résztvevői:
  • Benczédi Balázs, vezérigazgató, MKB-Pannónia Alapkezelő
  • Hardy Ilona, alapító, IT-elnök, Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár
  • Kadocsa Péter, elnök-vezérigazgató, Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
  • Máté-Tóth István, kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettes, Budapesti Értéktőzsde Zrt.
  • Szécsényi Bálint, vezérigazgató, Equilor Befektetési Zrt.

2018-ban és 2019-ben is több szabályozói változás érte a hazai befektetési alapokat. Ilyen volt a MiFID 2 bevezetése, a szigorúbb pénzpiaci előírás vagy az ingatlanalapoknál a befektetési lehetőségek kibővülése a SZIT-ek részvényeire. És ez még nem minden: mint kiderült, az MNB T+180 napra növelné az ingatlanalapok visszaváltásának időkorlátját a mostani, jellemzően T+3-ról. A Portfolio tudomása szerint a jegybank mindemellett a befektetési alapok után, a forgalmazónak fizetett jutalékok kapcsán is egyeztetést folytat az érintett piaci szereplőkkel, ami miatt könnyen lehet, hogy érdemi kihívók nélkül maradnak a lakossági állampapírok a banki értékesítési csatornákban.

Ráadásul az MNB Versenyképességi Programjából és a Portfolio-nak küldött tisztázó válaszokból az is kiderül, hogy a jegybank a jóléti alapok létrehozásával megszüntetné a nyugdíjpénztárakat jelenlegi formájukban, ez pedig az alapkezelők intézményi mandátumaira is komoly hatással lehet.

A befektetési alapok bizonytalan jövőjéről és benne a MiFID 2 hatásairól Konkoly Miklós, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója fog előadást tartani.


Konkoly Miklós

vezérigazgató

Generali Alapkezelő

 Tovább »

A befektetési alapokat és alapkezelőket érintő konkrét szabályozói előírásokról, javaslatokról, valamint ezek működésre és profitabilitásra gyakorolt hatásairól beszélgetnek az ebédet követő szekcióban az alapkezelői vezérek.

A panel résztvevői:
  • Biró Gergely, elnök-vezérigazgató, Diófa Alapkezelő
  • Bálint Attila, vezérigazgató, Raiffeisen Privátbank, Raiffeisen Alapkezelő
  • Czeiler-Fóris Angelika, ügyvezető, Impact Alapkezelő Zrt.
  • Vízkeleti Sándor, BAMOSZ elnöke, Amundi Alapkezelő Zrt.


(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek