Prémium

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni (x)

Portfolio
Az önkiszolgáló mosodákat mindenki ismeri, számos - jellemzően amerikai - filmben megjelenik ez a magyar szemmel egzotikus helyszín. Magyarországon ez a fajta "közösségi mosás" nem igazán alakult ki, a mosás-történelem kiemelkedő mozzanata itt a Gorenje-turizmus volt, amikor a rendszerváltás hajnalán tömegesen hozták be a mosógépeket Ausztriából. Bár ma már a mosógép alapfelszereltség a lakásokban, a magyar önkiszolgáló mosoda-lánc vezérigazgatója szerint van létjogosultsága a szolgáltatásnak, amit az elmúlt években megsokszorozódott üzletek száma is igazolni látszik.

Nekem is van otthon mosógépem, ez a szolgáltatás egyszerre az otthoni mosás konkurenciája és annak kiegészítője is

- mondta a Portfolio-nak Ceglédi Csongor a Bubbles International Zrt. vezérigazgatója. Sokan abból indulnak ki, hogy minek is elcipelni a szennyest egy mosodába és fizetni a tisztításért, amíg ezt otthon kényelmesen el lehet végezni, "ingyen". Ceglédi szerint ez tévhit, hiszen ilyenkor nagyvonalúan eltekintenek a mosógép vételi árától, a mosás során felhasznált energia, víz, mosószer és öblítő költségétől, illetve az egyéb nem pénzben mérhető tényezőktől, mint idő, teregetés, gyűrőtt ruhák.

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni
Ceglédi Csongor, vezérigazgató fotó: Veres Dalma
Persze ezek a költségek egy mosodában is adottak, ráadásul a vállalkozásnak - kivehető - nyereséget is termelni kell, így a vezérigazgató szerint nincs értelme az összehasonlításnak. A mosoda előnyei abban rejlenek, hogy egyrészről gazdaságosabb működésre képes, hiszen az otthoni 5-6 kg-os gépekkel szemben itt 11 és 16 kg-osak üzemelnek, amelyek kevesebb idő alatt több ruhát képesek kitisztítani, de akár 5kg ruhát is ki lehet mosni fél óra alatt, 60 fokon.

Ha például egy háromgyerekes család hazaérkezik egy kéthetes nyaralásból, az olyan ipari mennyiségű mosatlant jelent, amit napokig kerülgethetnének otthon

- tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint az ilyen alkalmak mellett az ágyneműk, függönyök, különböző huzatok tipikusan olyan textíliák, amelyek miatt nyitottabbak az emberek kipróbálni a mosodai szolgáltatást.

"Ezeket korábban is jellemzően patyolatba vitték, ami jóval drágább és napokba telik, mire elkészül" - mondta Ceglédi, szemben a mosodával, ahol valamivel több mint egy óra alatt megvan a mosás szárítással együtt. A kisebb kapacitású gépen 1150 forinttól kezdődik a mosás, ugyanennyi a szárítás. A nagyobb gépen 1500 forinttól lehet mosni, szárítással az összeg szintén a duplája. Összességében az egy kilóra levetített költségek hasonlóképp alakulnak, mint az otthoni mosás esetén.

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni
fotó: Veres Dalma
A regisztrált felhasználók esetében vannak kedvezmények, ők a feltöltött egyenlegükről is tudnak fizetni, nem kell készpénzt használniuk, de lehetőségük van időpont foglalásra is, így nem kell várakozniuk, ha esetleg nincsen szabad gép.

A mosást is tanulni kell

A üzletek többsége éjjel-nappal nyitva van és teljesen automatizáltak, nincs személyzet: érintőképernyős felületen történik a mosás kiválasztása és a fizetés is, a gépek maguknak adagolják a mosószert.

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni

"Az automatizmusnak sok előnye van: a legtöbben például rengeteg vegyszert használnak a mosáshoz, ráadásul azokat össze-vissza keverik. Itt pont a megfelelő mennyiséget használja a gép, se többet, se kevesebbet, és azt a megfelelő fázisban adagolja"

- tette hozzá Ceglédi. Ez ugyanakkor azzal jár, hogy a vendégek nem válogathatnak a márkák közül, nem hozhatják magukkal a megszokott illatot. A gépekbe a belga Christeyns márkájú vegyszerek kerülnek, amit a rendszer a ruha mennyiségének és a program típusának megfelelően adagol.

A vegyszer hat alapvető komponensből áll:
  • folyékony mosószer
  • öblítő
  • lúgosító adalék
  • zsíroldó
  • fertőtlenítő
  • semlegesítő adalék

A beépített kamerarendszernek köszönhetően láttak már olyat is, hogy valaki lábbal taposott a gépbe, hogy több szennyest tudjon betuszkolni. Ezért fontosnak tartják a felhasználók edukálását: az érintőképernyőn egy felugró üzenet a mosás indítása előtt figyelmeztet, hogy ne tömjék tele a gépeket, mert így nem képes "sulykolni" - ez a ruhák dobhoz csapódása - márpedig éppen így tisztít, csak ahogy az otthoni gépek is. A hasonló esetek és a nem megfelelő használatból eredő panaszok elkerülésére ezért olyan kosarak bevezetését tervezik, amelyek űrtartalma megegyezik a mosógépbe pakolható ruha mennyiségével, így is egyszerűsítve és egyértelműsítve a folyamatot.

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni
Ügyfélbarát: gyereksarok is van a mosodákban fotó:Veres Dalma
Ez a probléma egyébként a szárítók esetében is fennáll: ha telerakják, a ruhák vizesek maradhatnak. "Mi szárítási időt adunk el, és ez egy túltöltés esetében nem jelent száraz ruhákat. Ha nem megfelelően használják a gépet előfordulhat, hogy a 37 perc után is nedvesen kerülnek ki belőle a dolgok" - hívta fel a figyelmet a cégvezető.

Az automatizmusnak van egy másik, inkább az üzleti partnerek számára csábító előnye is: nem kell alkalmazottakat foglalkoztatni. A 35 egységgel működő hálózat ugyanis franchise-rendszerben terjeszkedik, ahol a partnernek azon kívül, hogy a befektetéshez szükséges 22-27 millió forintos kezdőtőkét beleteszi, nem sok dolga marad, azon kívül, hogy felügyeli a működést.

"Partnereinknek olyan megoldást nyújtunk, amivel a befektetett pénzük mellett megtarthatják a foglalkozásukat, ha szeretnék" - célzott Ceglédi arra, hogy akár főállás mellett is indítható egy ilyen vállalkozás.

Ahhoz, hogy gond nélkül működjön az üzlet, mindössze a napi takarítást kell elvégezni, ami ki is szervezhető egy takarítócégnek, de maga a tulaj is elvégezheti. Minden egyéb fennakadásra a cégnek egy call center-es megoldása van, ahol az alkalmazottak a kamerarendszeren keresztül látják, hogy mi történik, távirányítással akár leállíthatnak vagy el is indíthatnak egy mosást. A műszaki problémák kezelésére pedig szintén dedikált csapat áll készenlétben.

Azért, mert van mosógéped, még nem biztos, hogy tudsz mosni
fotó: Veres Dalma
Budapestet már nagyjából lefedték (85 százalékban) de a főváros agglomerációjában, például Dunakeszin vagy Gödöllőben látnak még potenciált, de a fő cél olyan vidéki, megyei jogú nagyvárosokban is partnereket találni, mint Eger, Szolnok, Tatabánya, Kaposvár, Zalaegerszeg és Békéscsaba, miközben idén várhatóan megnyílik az első külföldi egység is, amelynek részleteiről későbbre ígért tájékoztatást a mindössze 9 fővel működő társaság.

(x)
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13