Prémium

Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod (x)

Portfolio
Az épületenergetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség leginkább a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. A pályázati pénzek pedig az utófinanszírozásos modell miatt a legtöbbeknek elérhetetlenek voltak, azonban az MFB hitelprogramjában többek között ezen is lazítottak idén januárban.
A családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, és mivel a legtöbb uniós és állami pályázat utófinanszírozásos, ezért az önerő hiánya miatt ezek sokak számára nem elérhetők. Pedig a Magyarországon található 2,8 millió családi ház nyolcvan százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, amelyek lakói, gyakran a jövedelmük 34 százalékánál magasabb összeget költenek rezsire. Ezek az energiaszegénységben élő háztartások.

Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod

Biztos befektetés

Ezeket a körülményeket, és az ügyfelek visszajelzéseit szem előtt tartva módosították január 8-ával a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram" feltételeit az MFB-nél.

A hitelkonstrukció paraméterei eddig is elég vonzóak voltak, hiszen 10 százalék saját forrás mellett lehetett kamatmentes kölcsönt felvenni kifejezetten energetikai fejlesztésekre. Legfeljebb 20 év futamidővel családi házak esetén 10 millió forint igényelhető, társasházak esetén lakásonként 7 millió és a hitel alsó határa mindkét csoport esetén 500 ezer forint.

A legfontosabb változások januártól:

  • 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára. Ez azt jelenti, hogy az eddigihez képest jóval nagyobb összegű kölcsön érhető el fedezet nyújtása nélkül.
  • a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig bevezették a szállítói előleget. Ez azt jelenti, hogy a 10 százaléknyi önerő igazolása után, a projekt maximum 50 százalékát fedező összeget teljesítési igazolás csatolása nélkül, előre utalják a kivitelezőnek.
  • az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla.
  • a kölcsönkérelmi nyomtatvány terjedelme az eddigi 49 oldalról 13 oldalra csökkent.
  • olyan ingatlanokat is elfogadnak a kölcsön biztosítékaként az 5 millió forintot meghaladó kölcsönügyletek esetében, amin már van jelzálog


Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod

Eddig közel 2000 ingatlanra vonatkozóan érkeztek hitelkérelmek az MFB Pontokhoz, az igényelt hitelösszeg pedig megközelíti a 9 milliárd forintot. Ez egyébként közel a duplája annak, mint amennyit november elején regisztráltak - amikor országosan még csak közel 1300-an igényeltek összesen 4,53 milliárdot - ami élénk érdeklődést mutat, ami a januári módosítások hatására csak növekedni fog.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13