Prémium

Ezek voltak a gazdagok kedvenc befektetései (x)

Portfolio
A hozamkörnyezet változásának üteme és mértéke meghaladta korábbi várakozásainkat - mondta el Marosi Bence, az Unicredit Bank Private Banking üzletágának ügyvezető igazgatója. 2014 legnépszerűbb megtakarítási termékeinek a befektetési alapokat nevezte meg az ügyvezető igazgató a vele készített interjúban, miközben elmondása szerint a privátbanki ügyfelek portfólióiban egyre nagyobb szerepet kapnak az euróban és dollárban denominált alapok.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról szó lesz a február 3-án megrendezésre kerülő Befektetés 2015 konferenciánkon. Regisztráljon Ön is!



Portfolio: Mely megtakarítási formák/termékek a legnépszerűbbek a privátbanki ügyfelek körében? Mennyire tudnak a privátbankok lépést tartani a megváltozott hozamkörnyezettel?

Marosi Bence: Valójában alig vártuk, hogy megváltozzék a hozamkörnyezet, igaz, ennek üteme és mértéke meghaladta a korábbi várakozásainkat. Kollégáimnak az év elején azt mondtam: úgy készüljenek 2014-re, hogy munkájuk minden korábbinál "szexibb" lesz, érezni fogják, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal nagyobb igény lesz a szakértelmükre.

2014-ben Private Banking üzletágunk kiváló szaktudású tanácsadói stabil és pozitív jövőképpel bíró intézményi hátterünkkel, értékes és hasznos szakmai eszközökkel felvértezve tudtak az elmúlt évekhez képest többszörös értéket teremteni ügyfeleink számára. A megváltozott hozamkörnyezet ugyanis azt is jelentette, hogy a néhány éve még népszerű eszközök és módszerek helyett új megoldásokat kellett kínálnunk befektetőinknek, miközben a cél nem változott: továbbra is azt tekintjük elsődleges feladatunknak, hogy ügyfeleink pénzügyi döntéseit segítsük, és így a vagyonuk értékét gyarapítsuk.

Az elmúlt évek stratégiai fejlesztései után mi úgy indultunk neki ennek az évnek, hogy mind tanácsadási koncepciónk - a Globális Befektetési Stratégia -, mind a tanácsokat "életre keltő" aktuális termékkínálatunk kiváló eszközként ott volt privátbankáraink kezében. Így képesek voltunk jó válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyek a zuhanó betéti kamatok és a jóval kockázatosabb befektetési lehetőségekben rejlő hozampotenciál kapcsán érkeztek ügyfeleinktől. A legjellemzőbb folyamat idén az volt, hogy a korábban lekötött betétekben vagy állampapírokban elhelyezett, s idén felszabaduló eszközök egy komplexebb, több termékből álló és több devizanemben denominált megtakarítási portfólióba kerültek. A legnépszerűbb megtakarítási termékek 2014-ben is a befektetési alapok, amelyeken belül Private Banking ügyfélkörünknél tovább növekedett az euróban és USD-amerikai dollárban denominált alapok aránya.


Ezek voltak a gazdagok kedvenc befektetései

Egy ilyen környezetben elengedhetetlen, hogy a termékpaletta összeállításánál nagyon jó társakra találjunk. Hazai neves alapkezelő partnereink mellett a világ legnagyobbjai, sőt, a legjobbjai között számon tartott befektetési alapkezelőkre támaszkodunk. Széles körű piacismeretükkel, vagyonkezelési innovációikkal és számos piaci cikluson átívelő tapasztalatukkal szintén ügyfeleink szolgálatába állt például az Allianz, a Blackrock, a Fidelity, a Franklin Templeton, a JP Morgan, a Pioneer vagy a Schroders. Ők olyan stratégiai partnerek, akik az UniCredit Csoport globális és régiós piacain is szövetségeseink, és elkötelezettek magyar privátbanki ügyfeleink befektetési céljainak teljesítése mellett.

P.: Mennyire terjed az ügyfélportfóliókon belül a diszkrecionális vagyonkezelés? Ön hogyan vélekedik erről a folyamatról?

M. B.: Ügyfélkörünk döntő hányada első generációs vagyontulajdonos. Bizonyára ebből fakad az a tapasztalatunk, hogy érzelmi kötődésük a megtakarításaikhoz szorosabb, a pénzügyi döntéseket többségük még maga kívánja meghozni. Ám vitathatatlan az igényük arra is, hogy értékes idejüket kedvesebb céljaikra, például a családjukra fordítsák. E két szempont látszólag ellentmondásos, nekünk mégis az a feladatunk, hogy a kétféle igényt egyszerre szolgáljuk ki. A megoldás a Globális Befektetési Stratégiánkban rejlik. Ez a koncepció ugyanis ötvözi a döntés szabadságát a strukturált, kellően részletes, időben folyamatos tanácsadással. Ez a portfólió kialakítására vonatkozó, és a rendszeres újraegyensúlyozási tanácsokat is jelenti. Jelenleg tehát nem kínálunk ügyfeleink számára diszkrecionális vagyonkezelést, viszont - ha úgy tetszik - annak előszobájában vagyunk a Globális Befektetési Stratégia révén, miközben ez a metódus a befektetőinktől nem kíván extra időráfordítást.

Eközben természetesen folyamatosan követjük ügyfeleink visszajelzéseit, és készülünk az ügyféligényeknek azokra a − már most látható − változásaira, amelyek a vagyonok tulajdonosainak generációváltásából fakadnak. A következő években még aktívabban vizsgáljuk meg a közvetlenül nyújtott diszkrecionális vagyonkezelés bevezetésének lehetőségét, hogy ezzel a szolgáltatással is ügyfeleink rendelkezésére állhassunk.

P.: Hány olyan külföldi ügyfelük van, akik igénybe veszik a hazai privátbanki szolgáltatásokat? Van ebben az ügyfélszegmensben potenciál?

M. B.: Külföldi ügyfeleink jellemzően bankunk vállalati partnerköréből érkeznek, Magyarországon működő külföldi tulajdonú vállalatok alapítói, vagy éppen vezetői. Fő törekvésünk az, hogy minden kapcsolódási ponton, így a Private Bankingben is kimagasló minőségű szolgáltatást kapjanak. Emellett persze ezeknek az ügyfeleinknek megvan a maguk "bázisországa", az a piac, ahol banki megtakarításaiknak, befektetéseiknek nagyobbik részét helyezik el, és kezelik. Ez leggyakrabban a szülőhazájuk, de a huzamosabb időre Magyarországra telepedett külföldi ügyfeleink gyakran már Magyarországot tekintik ilyen "bázisországnak". Általánosságban azt mondhatjuk, hogy külföldi ügyfeleink kisebb mértékben, mélységben veszik igénybe Private Banking befektetési szolgáltatásainkat.

P.: Milyen kihívásokkal kell szembesülniük a privátbankoknak az alternatív szolgáltatók térnyerése miatt? Mennyiben csökkenti ez a további ügyfelek akvirálásának lehetőségét?

M. B.: Mint sikerre törekvő befektetési szolgáltatónak, nyitottnak kell lennünk a kihívásokra. Az alternatív szolgáltatók által "kínált" kihívások is ilyenek, mivel ők − kisebb méretükből, kevésbé komplex szervezeti hátterükből fakadóan − rugalmasabban, gyorsabban képesek új elemeket vinni üzleti és kiszolgálási modelljeikbe. Az UniCredit Private Banking tapasztalatai szerint azonban e szereplők általában nem tudnak teljes körű ügyfélkapcsolatokat átvenni a banki hátterű versenytársaiktól, de a szektorunkra eddig is és bizonyára ezután is jellemző "wallet share" versenyben részt vesznek. Jövőjüket illetően az a legfőbb kérdés, hogy felkészülésük a fogyasztóvédelmi szabályok megváltozására milyen beruházási költségekkel jár, és hogy az új szabályozási környezetben fenntarthatók maradnak-e üzleti modelljeik.

P.: Milyen hatása lehet egy erősödő forintárfolyamnak az ügyfelek vagyonára nézve?

M. B.: A rövid válaszom: attól függ, hogy milyen devizában vannak megtakarításaik. Kicsit komolyabban: a devizák közötti diverzifikációnak továbbra is fontos szerepe van egy-egy ügyfelünk portfóliójának kialakításakor. A devizaárfolyamok mozgása megváltoztatja a befektető vagyonának "alapdevizában" mért értékét - és ez a hazai privátbanki ügyfeleink esetében általában a forint. A megfelelő devizamix kiválasztása ezért - más egyéni megfontolások mellett - múlik például azon, hogy kiadási céljaik milyen devizanemben fogalmazódnak meg - hiszen e kiadási célok megvalósulását nem szívesen kockáztatnánk a devizaárfolyamok nem megfelelő irányú alakulása miatt. A másik fontos szempont, hogy a földrajzi és eszközosztályok közötti diverzifikáció igényli a különböző devizák közötti megosztást is, tekintve, hogy ajánlott termékeinket jellemzően a célpiac devizanemében bocsátják ki.

P.: A devizahiteles elszámolás mennyiben és milyen irányban érintheti a prémium és privátbanki ügyfeleket, illetve a privátbanki szektort?

M. B.: Pontos szektorszintű kimutatásokkal nem rendelkezünk, de általánosan elmondható, hogy a privátbanki ügyfélkörben mostanra jelentősen lecsökkent a devizahitelek száma. A csökkenést egyértelműen gyorsította a végtörlesztés lehetősége, ami a nagyobb megtakarításokkal rendelkezők számára - kiugrási lehetőséget nyújtott a devizahitelekből. Úgy vélem tehát, hogy az elszámolás a privátbanki szektorban, legalábbis annak a magasabb vagyonszinteket megtestesítő ügyfélszegmensében nem hoz jelentős változásokat. Pontosan ilyen az UniCredit Private Banking is, ahol a szolgáltatás belépési korlátja 100 millió Ft.

Az elszámolás indirekt hatásai azonban - amelyek egy optimális forgatókönyv esetében számos aspektusból javíthatnak a magyar gazdaság makro helyzetén, és ennek révén a megítélésén is - természetesen középtávon javíthatják iparágunk lehetőségeit is − elsősorban az új vagyonelemek létrejötte, a vállalkozási jövedelmek megnövekedése révén.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13