Prémium

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig? (x)

Portfolio
Lehetséges, hogy lelassul a budapesti ingatlanárak drámai növekedése? Számok és szakértői vélemények a fővárosi lakáspiacról.
2017-ben a használt lakások árai 3-4 százalékkal nőttek, míg az újépítésű lakásoké 5-6 százalék volt. A GKI áprilisi adatokat felvonultató elemzése szerint, a növekedés az idei évben is eléri a tavalyi szintet, meghaladni azonban nem fogja. Használt lakások esetében Budapesten 3,3 százalékra teszik a növekedést, a három hónappal korábbi 2,7 százalékos előre jelzéshez képest. Új lakások esetében a növekedés várható értéke 6 százalék lehet, amely 2 százalékkal több, mint az előző negyedévben mért adat. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy pontosan milyen hatással lesz majd az 5 százalékos áfakedvezmény nemrég bejelentett eltörlése az újépítésű ingatlanok árára és ezen keresztül az egész piacra.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
Reálisabb árakra számíthatunk?

"Mivel az elmúlt évben a túlárazás volt jellemző, idén várhatóan már reálisabb árképzésre számíthatunk a piacon." - véleményezte a helyzetet Cornides András, a Tower Ingatlan belvárosi értékesítési irodájából. Cornides szerint a gyors növekedés és túlárazás során eddig sem romlottak a piacon az eladási esélyek, mivel a piac a növekedés miatt elérte azt a szintet, ahol már a túlárazott kínálat is érdekessé vált a vevők számára. Ezzel szemben az idei év változása tehát a túlárazás mérséklődése, esetleg eltűnése lehet.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
Megjelent azonban egy új jelenség a piacon: az ingatlanok a korábbinál hosszabb ideig várakoznak új tulajdonosaikra. "Az igényes budapesti eladó lakások gyorsabban kelnek el, viszont egyre több az olyan lakás, ahol a tulajdonosoknak több rugalmasságot kell tanúsítaniuk abban az esetben, ha tényleg szeretnék eladni ingatlanjukat." - mondta Cornides, aki úgy tapasztalja, hogy drasztikusan csökkent az azonnal és jó hozamon bérbeadható, befektetői lakások száma is.

Előnyben a prémium szegmens

"Az szemmel látható, hogy a tulajdonosok egyre kevésbé sajnálják a pénzt a felújításra, ami mindenképpen emeli az ingatlanok színvonalát. Ritkábban találkozni tehát lelakott, felújításra szoruló, vagy alacsony színvonalon berendezett lakásokkal, ami egyértelműen növeli a piaci kínálat értékét." - ezt már Holcsik Dániel, a luxusingatlanok eladásával és bérbeadásával foglalkozó Eurocenter Ingatlanirodaértékesítési vezetője mondta, aki számos nemzetközi partnerrel dolgozik együtt és rálát mind a budapesti eladó házak, mind a belvárosi felsőkategóriás és luxus lakások piacára. Ebben a szegmensben kiemelten fontos, hogy tényleg minőségi lakásokkal találják szembe magukat a külföldi érdeklődők.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
"A magas színvonalú és egyedi ingatlanok esetében továbbra is azt látom, hogy a tranzakciók megvalósulnak, mivel a kínálat ebben a szegmensben egyre inkább szűkül, és a keresleti oldal ez által relatíve erősödik." - teszi hozzá még Cornides, aki szerint egyébként nincs ok az aggodalomra, sem a lakástulajdonosok, sem a lakást keresők részéről, amennyiben reális elképzeléseik vannak ár-érték arány tekintetében...

(x)
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01