Előfizetői tartalom

A szendvics, ami szerint brutálisan erősödhet a forint

Mi jut eszedbe akkor, amikor beleharapsz egy Big Mac szendvicsbe? Hát nyilván az árfolyamelmélet, és hogy miért ennyire túlértékelt a dollár a forinttal szemben. A legfrissebb Big Mac Index (ilyen McMenüt sajnos még nem lehet kérni) szerint ugyanis alig van már olyan deviza, ami ne volna alulértékelt az amerikai fizetőeszközzel szemben. A forint például 45,6 százalékkal lehetne erősebb a szendvics szerint. A Big Mac Indexet humorosnak szánták, de mégsem teljesen vicc az egész: mint kiderült, kellően hosszú távon gyakran igaza van. Ezért az alábbiakban kicsit utánajárunk ennek a népszerű falatnak: lesz szó előrejelzésekről és árfolyamelméletről is, de persze fogyasztható formában.

A devizaárfolyamok szinte mindenkit érintenek, ezért nem túl meglepő, hogy óriási figyelem övezi a mozgásukat. Különösen bosszantó hát, hogy természetüknél fogva rendkívül kiszámíthatatlanok. Hiába lehet Dunát rekeszteni a sok elemzéssel meg előrejelzéssel, ezek pontossága általában semmivel sem jobb a véletlen bolyongásnál. Aki nem hiszi, kezdje csak el átlagolni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés