Előfizetői tartalom

Háromféle ember van a világon: a szenvedő, a küszködő, és akinek minden jól megy

Az emberek életbeli boldogulása egy olyan kérdés, amely mind hétköznapi, mind politikai, mind pedig tudományos szempontból kiemelkedően fontos. Emiatt elengedhetetlen, hogy valahogy mérni is lehessen ezt a jelenséget. A társadalomtudósok és a pszichológusok ezért számtalan olyan eszközt fejlesztettek ki, amivel az emberi boldogság mérhetővé és elemezhetővé válik. Az alábbiakban ezt a témát járjuk körbe, különös figyelmet szentelve az úgynevezett Cantril-létrának. Bemutatjuk azt is, hogy mennyire erős törésvonalak vannak a világon, és hogy kutatások szerint lényegében három csoportra oszthatóak az emberek.

Portfolio ProfCélpontban a boldogságA pszichológia általában úgy definiálja a boldogságot, mint egy mentális állapot, amiben döntően kellemes érzések vannak jelen. Az egész koncepció ugyanakkor nincs kőbe vésve (a szakirodalomban ezt úgy nevezik, hogy “fuzzy concept"), vagyis területről területre eltérhet a pontos értelmezése. A társadalomtudósok számára az az igazán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés