A KITE elrabolja a termelők szívét?

agrarszektor.hu
Idén ünnepli a KITE a 45. születésnapját. Ennek apropóján beszélgettünk Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátorának vezérigazgatójával, Szabó Leventével. A 268 milliárdos forgalmú cég vezetőjének határozott elképzelése van arról, hogyan lehet levenni a gazdákat a lábukról. A 40 éves szakember az Agrárkamara egyik idén felállt új osztályát, a környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági részleget is vezeti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Piaci szempontból miben különbözik ez az év bármelyik másiktól a KITE szemszögéből nézve?

Minden év más és más, de igazán nagy mozgásokat 2017 hozott az életünkben. Akkor mentek végbe a nagy egyesülések az inputanyag-beszállítóink piacán. Itt arra gondolok pl., hogy a ChemChina felvásárolta a Syngentát, a Bayer a Monsantót, a DuPont pedig egyesült a Pinoneer-ral, és így már Corteva néven futnak. Mindez hatással vannak ránk, hiszen a beszállítók méretnövekedésével együtt az érdekérvényesítő képességük is tovább nőtt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Nemcsak a beszállítók, de a vevők oldaláról is nehezedhet nyomás a cégre. Hogyan élik meg a pályázati boomokat, a beszerzési kedv hektikus változását?

A nagyobb gépvásárlási támogatások hiánya miatt egyre tudatosabban vásárolnak a gazdálkodók. Az befolyásolja leginkább a döntéseiket, hogy mikor használódik el a gép, illetve mikor akarnak egy technológiai szintet ugrani. Ha kevés a célzott géptámogatás, akkor kisimul a piac, nincsenek nagy keresleti kiugrások. Fontos az is, hogy így a vásárlást nem csak a kiírásban megjelölt célgépre korlátozzák a gazdák, hanem általában a korszerűsítés irányában mozdulnak el, ez pedig előre lendíti a gazdálkodásukat.

Szabó Levente

A korszerűbb gépek technikai tudásbeli kihívást is jelenthetnek a vevő számára. Mást keres egy kisgazdaság vezetője, mint egy nagyobbé, vagy egy 60 éves gazdálkodó mást preferál, mint egy 40 éves?

Sem a lőerőt, sem a technikai felszereltséget illetően nem látok nagy különbséget az üzemméretek vagy a korcsoportok között. A fiatalabbak nyilvánvalóan nyitottabbak a váltásra és a digitális technológiára, de bárki bele fog szeretni, aki kipróbálja. Annak érdekében, hogy a technológiai váltás könnyebb legyen, képzett szakembereink oktatásokat tartanak a gépkezelőknek, akik az itt vásárolt gépekben ülnek, és hogy a képzésük modern körülmények között történjen, 2015-ben átadtunk egy modern, felszerelt oktatótermet itt a Nádudvari Központban. A családi gazdaságokban fontos szempont, hogy a tulajdonos, aki a gépet vásárolja, egyben a gép kezelője is, tehát számára kiemelten fontosak a munkavégzés körülményei. És minden traktorvezető hálás azért, amit ma komfortban és a munka könnyebbé tételében nyújtani tud egy korszerű erőgép. Az automata megoldások használatával pontosabbá és könnyebbé is válik a munkavégzés, ami bármelyik gazdaságban előnyökkel jár. Természetesen vannak kistraktorok, amelyekre még mindig nagy az igény, de ezek jellemzően a kertészetben igényelt, speciális, keskeny nyomtávú gépek.

Apropó: kertészet. Mennyire terhelte meg a céget az, hogy a kertészet korszerűsítésére kiírt pályázatokat két év alatt bírálták el?

Idén február-márciusban születtek meg az első döntések, azóta folyamatosan zajlanak a gazdaságokban a beszerzések, és úgy vélem, ez a lendület még egy éven át biztosan kitart. Egy-egy kiírás nyilvánvalóan meglódíthatja a beruházásokat, ami kihat a KITE forgalmára is, de az üzletmenetünket alapvetően nem veszélyezteti, ha éppen akadozik a pályázatok elbírálása. Ennek oka, hogy számos területen jelen vagyunk, nagy világmárkákat forgalmazunk és komplett technológiai megoldásokat kínálunk. Valamire mindig szükség van a gazdaságban, hiszen hol egy szalagcsövet, hol egy jéghálót kell lecserélni, hol a fagyvédelmi öntözésben akar előrelépni a gazda, hol egy permetezőgépre, hol egy másik traktorra van szükség. Bármi is az elképzelés, mi rendelkezésre állunk.

Hogyan zajlik az Agrárkamarában a fenntarthatósággal kapcsolatos munka, mit tapasztal ebben az új pozíciójában?

Ez a feladatkör nagy megtiszteltetés számomra, egy olyan területen szólít meg, amiben mindig is élen jártunk: az öntözésben. Az első lineár öntözőrendszereket ugyanis a KITE telepítette Magyarországon. Az Agrárkamara egy jó szakmai fórum, ahol a véleményünket kifejthetjük egy-egy témában, ők pedig ezek szintézisét magasabb fórumokra juttatják el. Úgy vélem, a fenntarthatóság egyik alappillére a precíziós gazdálkodás. Hiszen a differenciált műtrágyaszórással kevésbé terheljük a környezetet, de ugyanez igaz akkor is, amikor egy menetben elvégzünk három munkaműveletet, vagy a kiadott növényvédő szerek mennyiségét minimalizáljuk. Mindez költségoldalról nézve is racionális eljárás, és a mai technológiák abszolút alkalmasak a célok megvalósítására.

Műholddal egyszerűbben, pontosabban halad a munka

Látják ezt a gazdák? Könnyű meggyőzni őket?

Mint említettem, aki egyszer kipróbálhatta vagy a saját szemével meggyőződhetett az adott technikáról, az nehezen mond le róla. Éppen ezért 2019-től elindítjuk az úgynevezett technológiai gépbérletet. Ez nem egy-egy gép bérbeadását, hanem egy teljes technológiai sor igénybevételét jelenti. Így mérettől, anyagi helyzettől és tudástól függetlenül bármelyik gazdaságban megismerkedhetnek a mi növényre szabott technológiánkkal. A gazda ezután el tudja dönteni, hogy a nála alkalmazott gépsor melyik eleme szorul fejlesztésre. Például eddig nem szánta rá magát egy flexibilis vágóasztal megvásárlására, de a helyben elvégzett gyakorlati bemutatónk meggyőzi őt. Vagy az is lehet, hogy a kombájnunk hozammérőjének adatai alapján igénybe veszi a KITE szaktanácsadói szolgáltatását az inputanyagok kijuttatására. Egyéb ötleteink is vannak még, ezeket januárban, a budapesti AgrárgépShow-n hozzuk nyilvánosságra.

Nemcsak a gazdának kell értenie a gépet, hanem a gépeknek is egymást. Hol tartunk most ebben?

Márkán belül a munkaeszközök és erőgépek kommunikációja egyértelműen megoldott, sőt a kombájn a pótkocsit húzó traktort is irányítani tudja, például betakarítás közben. A gyártói fejlesztések abba az irányba haladnak, hogy a különféle márkák között is javuljon a kommunikáció. A gazdák a traktorokat illetően viszonylag márkahűek, de a munkagép-parkjuk nagyon tarka, hiszen ott az egyes gyártóknak megvannak a maguk erősségei, az egyik a vetésben, a másik a talajművelésben jó, illetve ezen belül is specializálódnak. Mi erő- és betakarítógépben a John Deere-t, rakodókban a JCB-t, sávos művelésben az Orthman-t, műtrágyaszórásban a Rauch-ot preferáljuk, kertészetben a Pellenc szüretelőkombájnokat értékeljük, és ezek mellett még több mint egy tucat másik világmárkával foglalkozunk. A lényeg, hogy egy technológiai sor tökéletesen működjön, függetlenül az azt alkotó márkáktól. A cél, hogy a különböző adatgyűjtő és irányító szoftverek a legkülönfélébb márkák számára érthető nyelvet beszéljenek, úgyhogy ezen a téren évről évre sokat javul a helyzet.

És mi a helyzet az öntözésfejlesztéssel? Érzékelhető előrelépés ezen a területen?

Az öntözésfejlesztés mindenkinek érdeke, ezért nem látom akadályát, hogy a tervek szerint bekövetkezzen. Persze egy évtizedig is eltarthat, mire a kitűzött célok megvalósulnak, de nem aggódom. A KITE a mikroöntözéstől kezdve a makroöntözési rendszerekig minden területen jelen van, úgyhogy bizakodással figyeljük a fejleményeket.

Egyéb célok 2019-re?

2019 az innováció jegyében telik majd a KITÉ-ben. Jövőre az egyik kiemelt feladatunknak a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szaktanácsadási program kiépítését tartjuk. Ennek ugyanis nagy szerepe lesz a magyar mezőgazdaság hamarosan bekövetkező digitális transzformációjában. Olyan komplex rendszer felállításán dolgozunk jelenleg is, mely felerősíti a benne lévő elemek, az agrotechnológia, a műszaki eszközök és az IT technológia egymásra gyakorolt hatását, és rendszerszemlélettel ellátva, hosszútávon, fenntartható módon képes biztosítani a magyar mezőgazdaság versenyképességét. Nagy feladat előtt állunk, de megvan hozzá a muníciónk. Az elődeink által lerakott mérföldkövek ugyanis egyenes és világos utat jelöltek ki számunkra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?