A nagy hőségben sokkal gyorsabban érik a dinnye

agrarszektor.hu
Két héttel korábban érik az idén a görögdinnye (is) a tavaszi meleg miatt, így már június végén teljes lesz a magyar kínálat. A várható termésmennyiség 192 ezer tonna körül alakulhat, amely mintegy 5 százalékkal múlja alul a 2017-es eredményeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az áruházláncok lehetőség szerint ne rendeljenek import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre - fogalmazott tájékoztatóján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A köztestület szerint az elmúlt évek promóciós tevékenysége révén nőtt a hazai éves fogyasztás, és eléri a fejenkénti 13-15 kilogrammot, míg például tíz éve 8-9 kilogramm körül alakult. A NAK az ágazat fejlesztése érdekében most együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével.

A statisztikák szerint Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. Az ágazat teljesítménye az elmúlt 15-20 évben csökkent, de az utóbbi két-három évben 5 ezer hektár körül stabilizálódott. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es évivel szinte azonos, mintegy 4800 hektár lesz.

Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület, főként a hazai termékeket sújtó tavalyi árcsökkenés miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 10-15 százalékkal, 1900 hektárra nőtt a termőterület.

Jóval kevesebbet terem a sárgadinnye
A lényegesen kisebb hazai sárgadinnye-termés csaknem száz százaléka a hazai fogyasztókhoz kerül. Sárgadinnyét a gazdálkodók továbbra is mintegy 600 hektáron termelnek, amelyről az idén várhatóan 18 ezer tonna termést takaríthatnak be.

A 192 ezer tonnás várható idei görögdinnyetermés mintegy 5 százalékkal kevesebb a 2017-esnél. Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, illetve Németország és a Baltikum.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?