A napraforgót most jobban megbecsüli majd a piac

agrarszektor.hu
Az USDA legfrissebb becslése szerint Ukrajna most is hozza a formáját, és megint túlteljesítheti az előző év betakarítási eredményét napraforgóból. Európa jó esetben tartani tudja a szokásos mennyiséget. A napraforgó árára azonban hatással lehet majd a repcehiány, ami idén tetemes mértékű az unióban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajna napraforgótermelése 2019/20-ban elérheti a 15,5 millió tonnát az USDA szerint, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest. A hektáronkénti hozam 2,5 tonna lehet - ez egy új rekordnak felel meg, 8 százalékkal haladhatja meg a tavalyi eredményt. Az időjárás ugyanis kedvezőbbre fordult a napraforgó számára Ukrajna keleti és középső részén. A betakarításra váró teljes terület eléri a 6,2 millió hektárt.

Napraforgóból  az unió legnagyobb termelői sorrendben: Románia, Bulgária, Magyarország és Franciaország. A hőhullámok legnagyobb mértékben Franciaországot érintették súlyosan idén, de az ország dél-nyugati régiójának termése kompenzálni látszik az északibb területek várható terméscsökkenését. Az elmúlt 5 nap hőhulláma már nem ártott sokat a mélyen gyökerező és fejlett állományoknak, így a román, bolgár és magyar termés is szépnek ígérkezik.

Megjegyezzük, hogy a másik fontos olajos mag, a repce termése csapnivalóan alakult idén Európában: 10 százalékkal kevesebb mag került a raktárakba az aszály miatt. Hogy érzékeltessük: az idei 18 millió tonnás eredmény jóval alatta van a 22 millió tonnás ötéves átnak is. Mindez általában megemeli majd az igényt az altarnatív olajos magvak iránt. A napraforgónak ebben az évben várhatóan nagyobb lesz a becsülete, mint tavaly volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?