A tavaszi fagyok elvitték a magyar kajszit

agrarszektor.hu
Rossz lett az idei kajsztitermés. Elsősorban a tavaszi fagyok okoztak veszteségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén - a hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban - az utóbbi évtized leggyengébb termésére számíthatnak a gazdák, mivel a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi régióban következtek be, ahol szinte teljes mértékben megsemmisült az idei termés.

Az átlagosan 30 ezer tonnás szokásos termésnek kevesebb, mint harmadát takaríthatják be idén a termelők, amely még az előzetes becsléshez képest is visszaesést mutat. Ugyanakkor az idei szezonban más gyümölcsfajokhoz hasonlóan a kajszi is két héttel korábban érett, így kis mennyiségben már június közepétől elérhetők voltak a korai fajták a piacon.

A termőterület az utóbbi években növekedett. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található. Ennek mintegy harmadán a "Gönci Magyar kajszi" fajtát termesztik. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon. A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi egyre keresettebb külpiaci termék. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli mennyiséget exportáltunk friss kajsziból, amelynek Ausztriába és Németországba megy a meghatározó része.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?