Azonnal döntsd le ezt a tabut: rámehet a családi kassza

2018. május 20. 15:15

Két ember összeköltözésekor óhatatlanul felmerül, hogy milyen módon, milyen arányban rendezzék a kiadásaikat. A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha a pár egyik fele jelentősen többet keres a másiknál. Fel szabad-e vetni ilyenkor, hogy a fizetések arányában állják a költségeket, vagy sem? És ha igen, milyen módon?

Az emberek jelentős része nem szeret a pénzről beszélni, sokan szinte tabuként kezelik ezt a témát. Márpedig két ember összeköltözésekor óhatatlanul felmerülnek az anyagiakkal kapcsolatos kérdések is. Hogyan rendezzék a bérleti díjat, esetleg a jelzáloghitel törlesztőjét? Mi legyen a számlákkal?

Első ránézésre az a válasz tűnhet a legkézenfekvőbbnek, hogy mindent felesben fizessenek a felek. De mi van olyankor, ha az egyik fél lényegesen többet költ a másiknál, vagy ha az egyikük fizetése a többszöröse a másikénak? Ilyenkor már jogosan merülhet fel, hogy a kiadásokat is arányosítsák. Ennek megbeszélése azonban sokak számára problémás.

Különösen a férfiak szokták ezt a helyzetet kínosan megélni, amennyiben ők azok a kapcsolatban, akik a kevesebb pénzt viszik haza. Ugyanakkor mindenkinek el kell döntenie, hogy mit tart fontosabbnak: az önbecsülését, vagy pedig azt, hogy a pénzügyei rendben legyenek?

Hogyan vessük fel a dolgot?

A kiadások fedezésének arányosításától függetlenül is fontos, hogy a felek még időben megbeszéljék a pénzügyeiket. Ezt lehetőleg még az összeköltözés előtt tegyék meg, ugyanis a kérdés tisztázatlansága a későbbiekben problémákat okozhat. Ezeket pedig jobb elkerülni, főleg az összeköltözést követően.

A pénzről való elbeszélgetés akkor is fontos, ha a két fél fizetése megközelítőleg egyezik. Azonban még fontosabb akkor, ha az egyik jelentősen nagyobb bevétellel rendelkezik a másik félnél.

Kérdés persze, hogyan is nézzen ki egy ilyen beszélgetés. A lényege ennek az, hogy a két fél ismerje a másik költségvetését. Persze lehet, hogy ezt valaki kellemetlennek érzi, ettől függetlenül célszerű ezen átesni.

Ennek egyik módja igen egyszerű: összeírjuk, hogy milyen személyes kiadásaink vannak, majd ezt a listát odaadjuk a másiknak. Ezzel egyébként egy olyan oldalát is megismerhetjük a partnerünknek, amelyről korábban nem volt tudomásunk. Ez persze lehet jó és rossz dolog is, de mégiscsak jobb ezekről még az összeköltözést megelőzően tudomást szerezni.

Az is egy lehetséges megoldás, hogy egyenként átbeszélik a felek, hogy ki mire, illetve mennyit költ: étel, bérleti díj, háziállatok, jelzáloghitel, háztartási kellékek, nyaralás stb. Tény, hogy a költségvetésünk elkészítése nem a legizgalmasabb dolog, amit el tudunk képzelni, de igen felszabadító érzés tud lenni, amikor elkészül vele az ember.

A kiadások, költségvetések átbeszélését afféle jégtörő feladatként is felfoghatjuk, amely után már felvethetjük, hogy a jövőben hogyan is fog kinézni a kiadások megosztása. Természetesen lehet "alkudozni is": például az egyik fél felajánlja, hogy bár a bérleti díjnak csupán a harmadát fizetné, cserébe viszont mindig ő venné meg a háziállatok ételét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen nem csak pénzügyi ajánlatokban lehet gondolkodni: szintén reális forgatókönyv, hogy a kevesebbet fizető fél vállalja, hogy cserébe többször készíti el a vacsorát.

Fontos, hogy a pénzügyek átbeszélése során - függetlenül a kiadások megosztásának kérdésétől - beszéljünk a pénzügyi múltunkról is. Természetesen ez nem az a téma, amiről az ember a kapcsolata legelején beszélni szeretne, ugyanakkor mindenkinek van valamilyen pénzügyi múltja, amit nem árt, ha a másik fél minél előbb megismerhet.

Célszerű tisztázniuk a feleknek, hogy a másik kijön-e a pénzéből? Milyen anyagi körülmények között nőtt fel? A meglévő vagyont ő kereste, esetleg kapta, örökölte? Ha az egyik félnek adóssága van, azt jobb nem titkolni.

És ne feledjük: a pénzügyi helyzet nem állandó, hanem változó dolog. Tehát a pénzügyekről szóló első beszélgetést ideális esetben később újabbak és újabbak követik. Ennek módja természetesen a partnerektől függ: lehetnek ezek a beszélgetések rendszeresek, de maguktól, spontán kialakuló társalgások is.

Az egésznek az lesz a legfontosabb hozadéka, hogy sem kellemetlen meglepetések, sem pedig a valóságtól elrugaszkodott elvárások nem lesznek a kapcsolatban. Így nehezebb beleesni például abba a hibába, hogy a szerelem nevében olyan döntést hozunk, olyan ígéretet teszünk, amit később nem leszünk képesek tartani.

(via Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem