Borban érlelt mangalicasonka és ízletes szalonna? Egyre jobban szeretjük

agrarszektor.hu
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület 200-220 tagja eredetigazolt és hitelesített mangalicaállománnyal rendelkezik. A fogyasztók a hétvégén megrendezett 12. Budapesti Mangalicafesztivál során válogathattak a mangalicából készült finomságokból. Csak egy példa: már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalicasonka is létezik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyesület adatai szerint 2019 januári adatok alapján Magyarországon megközelítőleg 200 mangalicatenyészet működik, számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában növekvő tendenciát mutat. Mint tudjuk, a mangalica egy lassúbb növekedésű, korán zsírosodó sertés. A mangalica húsmennyisége körülbelül 50-60 százaléka a modern sertésekének, húsa viszont rendkívül ízletes, ásványi anyagokban és mikroelemekben jóval gazdagabb. Nagyobb szárazanyag- és zsírtartalma miatt elsősorban szárazáruk - jellemzően kolbász, szalámi és sonka - előállítására alkalmas. Szalonnája több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint a benne lévő összes (humán táplálkozás szempontjából hátrányos) telített zsírsavak mennyisége.

Mangalicaszalonnát kínálnak a fesztiválon (Forrás: MTI, Szigetváry Zsolt)

A vágási súly 140-160 kg-ra való növelésével és speciális takarmányozással jelentősen csökkenthető a mangalicahús és -zsír koleszterintartalma is. A mangalicából készült termékkör folyamatosan bővül, például kapható már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalicasonka is. A hétvégi rendezvény megnyitóján Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy a magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be. Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Nagy István hangsúlyozta, hogy az állatainkban rejlő genetikai kincsek pótolhatatlanok. Emlékeztetett rá: harminc évvel ezelőtt a mangalica sertésfajta majdnem eltűnt Magyarország területéről.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az elmúlt huszonöt évet a mangalica újjászületése történetének nevezte. Az egyesület azon dolgozik, hogy ez a tendencia folytatódjon. A fesztiválok megrendezésével szeretnék elősegíteni, hogy minél több gazda kerüljön helyzetbe, közelebb a piachoz. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében 12. alkalommal nyílt meg pénteken a Budapesti Mangalicafesztivál. Az egyesület a fővároson kívül minden évben Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden rendezi meg a fesztiválokat.

Mangalicák dagonyázás közben (Forrás: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

A fesztiválon díjazták a rendezvényen árusító egyesületi tagok termékeit öt kategóriában.

  • A szárazáru kategória első helyezettje lett Tóth László túrkevei tenyésztő
  • Zsiradékáru kategóriában első lett a badacsonytomaji Istvándi és Társa Kft.
  • A disznósajt kategória győztese a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Iskola
  • A kenőmájas kategória első helyezettje a megyaszói Harangod-Mag Kft.
  • Az érlelt-füstölt nemes húsrészek kategóriájában első lett a Harangod-Mag Kft.
  • A zsűri az összesített pontszám alapján a fesztivál Termék Nagydíj elismerését a Kaba településhez tartozó Kövér-tanya termékeinek adta.

A mangalicatenyésztés olyan magángazdaságok számára lehet alternatíva, ahol rendelkezésre áll legalább 30-50 hektár szántóterület és 20-30 hektárnyi legeltethető terület, valamint adott 300-500 négyzetméternyi istállótér. Tehát tíznél több tenyészkoca és évente 300-500 dararabos szaporulat tartására és hízlalására képesek.

(Forrás :MTI)

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?