13 °C Budapest

Csúnyán leszerepeltek a magyar munkahelyek: ki akarna így dolgozni?

2018. október 8. 11:30

HR szakértők nem győzik hangsúlyozni, a hazai vállalatoknak változtatniuk kell a foglalkoztatási filozófiájukon, hiszen az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiányos környezetben kiváltképp kritikus a jó munkaerő megtartása. Hiába azonban a hangzatos tanácsok, úgy látszik, hazánkban lassan őrölnek malmok, és a munkahelyi megbecsültség és elismerés hiánya mellett a munkavállalók több mint hatvan százaléka még csak kávét sem kap a munkáltatójától. Óvodáról, bicikli tárolóról, gyümölcsről, közös reggelikről, céges masszázsról, öltözőről pedig még csak nem is álmodhatnak a magyar dolgozók.

Úton útfélen azt hallani ma Magyarországon, hogy dübörög a munkaerőhiány. Éppen ezért nem csoda, hogy HR szakértők egyre csak sürgetik a munkaadókat, változtassanak végre a berögződött foglalkoztatási gyakorlataikon, és helyezzenek nagyobb hangsúlyt a dolgozók megváltozott igényeinek kielégítésére.

Ez a tanács persze egyáltalán nem légből kapott, hiszen a munkavállalók piaci értékükhöz képest tíz, de akár tizenöt százalékkal is lejjebb adnak a munkahelyváltók a fizetési igényükön, ha számukra prioritást élvező tényezők helyet kapnak a munkavállalói élmény csomagban - derült kiegy friss, több száz fős mélyinterjús kutatásból. Mindez pedig azt jelenti, hogy egy kis figyelemmel a vállalatok nem csak olcsóbban tudnának foglalkoztatni, de a jelenleg nagyon magas fluktuációs rátákból is könnyedén faraghatnának. 

És hogy mivel? A szakértők a munkavállaló élményét jelentősen befolyásoló aspektusok között első helyen említik a kihívást jelentő feladtok meglétét, az elismerés és megbecsültség érzésének meglétét. Ezen felül azonban fontosak például az olyan irodai, munkahelyi extrák is - amikből egyébként egyre többet találni az újhullámos munkahelyeken - mint például a gyümölcs, kávé, hinta, csúszda, csocsóasztal, PS4, kutya-barátság, bicikli tároló, öltöző, fodrász, Túró Rudi automata, céges reggeli, sörcsap, masszázs, óvoda és persze ezek mellett még megannyi minden más megléte is.

Közbeszól a valóság

A hangzatos tanácsok és HR szakértők intelmei ellenére úgy látszik, Magyarországon rendkívül lassan őrölnek a malmok. Az elismerés és megbecsültség érzésének megléte például olyannyira nem része a hazai foglalkoztatásnak, hogy egy

országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás

- mondta el Nistor Katalin pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának jelentését elemezve. Mindez azért nagyon kétségbeejtő, mert

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője.

A munkahelyek is olyanok, amilyenek

A bevezetőben bemutatatott hangzatos munkahelyi extrák felsorolásán mi is felkaptunk a fejünket, vajon létezik egyáltalán olyan munkahely Magyarországon, ami legalább néhányát biztosít ezek közül. Így megkérdeztük az olvasóinkat: A Te munkáltatód biztosít ezek közül ingyen bármit is: gyümölcs, kávé, hinta, csúszda, csocsóasztal, PS4, kutya-barátság, bicikli tároló, öltöző, fodrász, Túró Rudi automata, céges reggeli, sörcsap, masszázs, óvoda?

Az eredmények láttán gyorsan visszaereszkedtünk a földre, hiszen a válaszadók 62,5 százaléka a "Nálunk nincs semmi!" választ jelölte meg, és mindössze 18,75 százaléknyian voltak azok, akik legalább kávét kapnak munkahelyükön. Kiábrándító adat, de mindössze a válaszadók 17,5 százaléka válaszolta, hogy a felsoroltak közül több is megtalálható a munkahelyén, pedig a kávé mellet a gyümölcs, a bicikli tároló vagy a kutya-barátság azért nem is tűnik annyira nagyzolónak, mint a PS4 vagy a Túró Rudi automata.

Bár a Pénzcentrum kutatása nem minősül reprezentatív felmérésnek, azt azért mégis jól mutatja, hogy a HR szakértők tanácsaiban megjelenő világ mennyire csak ábránd lehet egy átlagos magyar munkavállaló számára, aki nem hogy megbecsülve nem érezheti magát a munkahelyén, adott esetben még kávét sem biztosítanak neki. És akkor a fizetésekről még nem is beszéltünk...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm