Durva károkat okozott a sok eső: a repce lehet a legnagyobb vesztes

agrarszektor.hu
Csütörtökön és pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, a majdnem mindennapos zivatarok ugyanakkor megmaradnak, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható. A zivataros időjárás miatt nehéz megtervezni a mezőgazdasági munkákat, a betakarítás előtt álló kultúrákban az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást fog okozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napokban is megmaradt a hetek óta tartó zivataros időjárás. Múlt hét péntek estétől szombat estig hatalmas kiterjedésű zivatarrendszerek vonultak az országban, amelyek főleg az ország déli, középső és nyugati részét érintették. Az északkeleti régió ugyanakkor teljesen kimaradt. Vasárnap az ország nagyobb részén csendesebb volt az idő, majd hétfő hajnalban már északkeleten alakult ki nagy területen zivatar. Ezek a zivatarrendszerek azonban sokfelé komoly károkat okoztak, és helyenként villámárvíz is keletkezett. A hétfő reggelig lehullott négy napos csapadékösszeg sokfelé meghaladta az országban a 20-30 millimétert, Bács-Kiskunban az 50 millimétert, sőt Soltszentimrén csaknem elérte a 100 millimétert is. Ugyanakkor a Bükkben, Bánkúton hétfő reggelre egy nap alatt 173 milliméter eső hullott. Egyes területek azonban ezekből és a korábbi esőkből is kimaradtak, ilyen például Csurgó és Vásárosnamény térsége. A talaj a nagy mennyiségű csapadék hatására az ország nagyobb részén nedves, sokfelé vizes, helyenként belvízfoltos, északkeleten ugyanakkor sokfelé száraz - írja a met.hu.

A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti, ilyen például a repce, és sokfelé az őszi árpa és búza, de a betakarításban lévő meggy is. A repcénél és az őszi búzánál hamarabb kezdődött a termésérés, de előrébb járnak a fejlődésben a rétek, a legelők és a kaszálók is. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az utóbbi idők jelentős mennyiségű esőzéseit.

Ezen a héten folytatódik a zivataros időjárás, és többnyire nedves levegő érkezik majd az ország felé. Fele részben napos, fele részben felhős időre számíthatunk, csütörtökön és pénteken pedig sok felhő és csak kevés napsütés valószínű, ugyanakkor ezen a két napon átmenetileg mérséklődik a meleg, de a hét végére visszatér a nyár. Az országban minden nap várható csapadék valamilyen formában, jövő hétfőig pedig nagyon komoly mennyiségre kell készülni, a számítások szerint ugyanis 20-30 milliméteres területi átlag valószínű. Úgy tűnik, hogy a most még csapadékhiányos északkeleti területeken is pótlódni látszik majd a nedvesség. A talaj sokfelé lesz vizes, sáros, így a mezőgazdasági munkákat nehéz lesz majd megtervezni. A betakarítás előtt álló őszi vetésekben az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást fog okozni. A levegő nedvességtartalma gyakran lesz 80-90 százalék fölött, amely kedvez a gombás megbetegedéseknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?