6 °C Budapest

Extrém hideg rohanja le az országot: víz nélkül maradhatnak a családok

2018. február 23. 16:55

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adtak ki; az intézkedés a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok várnak, ha ugyanis nincs szigetelve a vízóra, könnyedén szétfagyhat, és víz nélkül maradhat a háztartás. Mutatjuk a teendőket.

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adott ki az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az OMSZ előrejelzése szerint szombaton hajnalban mínusz 1 és mínusz 10 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk; míg vasárnap a hajnali hőmérséklet általában -7 és -14 fok között alakul, de a havas, szélvédett tájakon -15 fok alá is lehűlhet a levegő.

A jövő heti előrejelzés pedig szintén kemény hajnali fagyokra figyelmeztet, akár mínusz 20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, míg napközben mínusz 2 - mínusz 10 fok lesz a valószínű.

Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok vár(hat)nak (amellett természetesen, hogy figyelnünk kell a környezetünkben élőkre, főként az egyedülálló nyugdíjasokra, illetve hajléktalanokra). Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás.

Jó, ha tudod! A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia! A fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Még most sem késő ugyanakkor megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Ezért rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, illetve a rendkívüli hidegben alulról gondoskodjunk a hőszigeteléséről is. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha mindezek ellenére mégis megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani (hősugárzóval, esetleg komolyabb hajszárítóval sok esetben magunk is fagy-mentesíthetjük az órát), mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Ilyenkor inkább forduljunk szakemberhez!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem