Ez a gyümölcs a klímaváltozás első nagy nyertese: egzotikus, kilója mégis 100 forint

MTI
Olcsón árulják a mangót a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A túltermelést a klímaváltozásnak tulajdonítják, a bőséges termés pedig azt eredményezte, hogy átszámítva akár már 100 forintért is kapható a gyümölcs kilója. A Fülöp-szigeteken termett mangó egyébként az egyik legjobbnak számít a világon, az utóbbi időben azonban jelentősen csökkent az exportja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel a napokban szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A kéthetes akció első három órájában 15 ezer kiló mangót adtak el - jelentette be Manny Pinol mezőgazdasági miniszter.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az átlagosnál jóval nagyobb túltermelést összefüggésbe hozzák a klímaváltozással. A mezőgazdasági minisztérium szerint az El Nino időjárási jelenség okozta hosszú száraz időszak hozta előre a virágzást és eredményezte a bőséges termést. A túltermelés az árak zuhanásához vezetett, a termelők már egy dollárért sem tudják eladni a mangó kilóját, ezen most az állam próbál segíteni. Tervezik a fölös termés exportját Japánba, Dubajba, Dél-Koreába és Oroszországba. A Fülöp-szigeteken termett mangó az egyik legjobbnak számít a világon, de az export csökkenőben van növényegészségügyi aggodalmak (növénybetegségek, kemikáliamaradványok) miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?