11 °C Budapest

Fontos változás jön a magyar bankokban: így alakul át az életünk

Pénzcentrum
2016. február 25. 05:49

Tavaly szeptember óta akár már egy óra alatt teljesülhetnek az átutalásaink, de néhány év múlva már azonnali fizetési rendszer is működhet hazánkban. Ezzel pedig olyan helyeken is elektronikus fizetés jöhet, ahol most még csak a készpénz jelenti a megoldást. Mutatjuk, milyen változásokat hozhat még magával az új rendszer.


Vélhetően már csak pár évet kell várnunk arra, hogy hazánkban is azonnali átutalási rendszer működjön. A gyorsuló pénzforgalomnak pedig több kedvező hatása is lenne, de ennek a bevezetéséhez alapjaiban kell megváltoznia a jelenlegi fizetési rendszernek. A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

Hol tartunk most?

Tavaly szeptembertől változott meg a banki átutalások jóváírási rendszere, azóta az eddigi 2 óra 5 perc helyett már átlagosan 1 óra alatt teljesülhetnek a napközben kiadott átutalási megbízások. Az átutalási üzemidő másfél órával bővült: már reggel 7:30-tól délután 17 óráig tart, az átutalásokat pedig az eddigi 5 helyett már naponta 10 alkalommal dolgozzák fel.

Jelenleg a jogi szabályozás szerint a fizető fél bankjának kell biztosítani, hogy az elindított utalás 4 órán belül jóváírásra kerüljön a kért számlán.

A banki utalások esetében fontos különbség, hogy ha bankon belül utalunk, akkor az általában sokkal rövidebb időt vesz igénybe mintha két különböző bank között utalnánk, az előbbi már most is néhány perc vagy másodperc alatt is lebonyolódhat.

A különféle bankok közötti utalásokhoz azért van szükség több időre, mert a tranzakciók egy úgynevezett központi elszámolóház szerepét betöltő GIRO Zrt. rendszerén is keresztül futnak.

Mi lehet a jövő?

Az elszámolási ciklusok további növelésének már nem lenne értelme, ezért a következő lépcsőfokot a bankközi utalások elszámolások fejlesztésében az azonnali átutalás bevezetése jelenti majd.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte egy azonnali fizetési rendszer bevezetésének vizsgálatát, fontos azonban látni, hogy ez a változás alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési infrastruktúrák működését és mind a központi infrastruktúrák (MNB, GIRO Zrt.), mind pedig a bankok részéről a valaha volt legkomplexebb pénzforgalmi fejlesztést jelentheti, így bevezetése csak középtávú célként képzelhető el.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

Vagyis pár évet még biztosan várnunk kell arra, hogy Magyarországon is bevezessék az azonnal fizetési rendszert. Bár hazánkban eddig is volt lehetőség ténylegesen azonnali átutalásokra, azonban ezt eddig inkább csak cégek használták annak magasabb költségei miatt. Az azonnali fizetések a gyakorlatban pár másodpercet vennének igénybe, körülbelül annyit, mint amennyit most egy-egy kártyás fizetés alkalmával kell várnunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a világ és a technológiai fejlődés elindult az azonnali fizetések irányába. Számos európai országban Pl. az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban vagy épp Lengyelországban is működnek már olyan szolgáltatások, amelyek segítségével a kedvezményezett számláján néhány másodpercen belül megjelenik a küldött összeg.

Milyen változásokat hozhat az új rendszer?

Az azonnali átutalást szélesebb körben lehetne alkalmazni, mint a jelenlegi fizetési rendszert és lehetővé válna olyan helyzetekben is az elektronikus fizetés, amelyekben jelenleg csak a készpénz jelent megoldást.

Az új rendszer alapvetően azt az előnyt nyújthatja a pénzforgalom összes szereplőjének, hogy hamarabb juthatnak a számukra küldött pénzekhez és ezekből hamarabb indíthatnak újabb tranzakciókat, a gyorsuló pénzforgalom pedig nemzetgazdasági szempontból is kedvező

- tette hozzá az MNB.

  • Az azonnal fizetéssel nem csupán a személyek közötti utalások történhetnek meg gyorsabban, de a kiskereskedelmi vásárlások esetében is fizetési alternatíva lehet az új megoldás. Vagyis akár teljesen új fizetési módszer jöhet a boltok a pénztárainál.
  • A vállalkozások szempontjából pedig lényeges lehet, hogy a fizetéshez kötött teljesítés esetén előbb bonyolódhat le az ügylet.

Persze az új megoldás amellett, hogy számos előnyt kínál, több kérdést és problémát is felvet. Kérdéses például, hogy az új fizetési rendszer bevezetésével a régi megszüntetésére lenne-e szükség, vagy a két rendszer egymás mellett tudna működni? A nemzetközi gyakorlatban jelenleg mindkét megoldásra van példa.

De az sem utolsó kérdés, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók miként tudják majd biztosítani, a hét minden napján, 24 órán keresztül az átutalások fedezetét. A jelenleg működő azonnali átutalási rendszerekben általában a bankoknak előre el kell helyezni a fedezetet a jegybanki számláikon az éjszakai és a hétvégi időszakokra várható forgalmukra. A hazai bankoknak pedig ebben az esetben nagyon pontos becslésekre lenne szüksége, nehogy elfogyjon a pénz például egy hosszú hétvégén - olvasható Bartha Lajos és Kajdi László tanulmányában.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem