8 °C Budapest

Gigacsekket kapnak a magyar családok: mit kezdjenek a hatalmas rezsivel?

2018. november 19. 14:02

A fél országban havazik, kijelenthetjük, mostanra már tényleg megérkezett a tél. Az eddig csak langyosan pislákoló radiátorok teljes gőzre kapcsolnak, sötétebbek és egyre rövidebbek a nappalok, a természetes fényt fokozatosan felváltotta a mesterséges. Így mostantól érdemes tényleg odafigyelni, mennyi energiát használunk és miképp tudnánk spórolni rajta.


Pár egyszerű trükkel radikálisan csökkenthetjük háztartásunk víz- és energiafogyasztását - az Independent cikke listázta a legegyszerűbb, s egyben leghatékonyabb módszereket.

1. Égőcsere

Az egyik legkézenfekvőbb tanács: kapcsold le a villanyt magad után. Ám mégsem olyan egyértelmű, a Pénzcentrum is írt már róla, hogy a különböző fényforrásokat, eltérően is kell használni. A hagyományos és a halogénlámpákat például csak akkor érdemes üzemeltetni, amikor feltétlenül szükségünk van rá, a kompakt fénycsöveket azonban 15 percnél rövidebb ideig nem éri meg használni, akkor inkább hagyd felkapcsolva a helyiségben. Amennyiben mindent tudni szeretnél az izzók takarékos használatáról, olvasd el az alábbi cikkünket:

2. Programozható termosztát

A termosztát lecserélése valamivel több pénzt igényel, mint egy izzó cseréje, azonban sokkal többet is takaríthatunk meg vele. Így ugyanis a napi rutinunknak megfelelően állíthatjuk be az otthoni hőmérsékletet, sőt, egy okos termosztáttal akár a telefonunkról vezérelhetjük az otthon fűtésrendszert. A beszerelés egyébként 1-1,5 év alatt térül meg egyébként.

3. Csinálj egy fokkal hidegebbet

Feltehetően az egyik legidegesítőbb tanács ebben a témakörben az, hogy tekerd lejjebb a fűtést - ám az egyik leghasznosabb tanács is, és ezzel spórolhatjuk a legtöbbet. Ha csak 1 fokkal csökkentjük a belső hőmérsékletet, ezzel akár a fűtésszámla 10 százalékát is meg tudod spórolni - idézi azIndependent cikke a brit Energy Saving Trust-ot, persze 18 fok alá azért ne tekerd.

4. Egy egész mosás kevesebb, mint két fél

De nem csak a fűtés felelős a magas rezsiért, hanem az összes háztartási berendezés, a mosogató-, a mosó- és szárítógép. Fontos, hogy télen is okosan és hatékonyan használd őket, hiszen ilyen mostoha időben például lehetetlen kint teregetni a szabadban. Egy teljes töltet például kevesebbe kerül, mint két fél.

5. Csatornák, kerti csapok

Készítsd fel az otthonodat is a télre: ellenőrizd például a csatornákat, nem tömte-e el őket az őszi hulladék. Bizonyosodj meg róla még a nagy fagyok beállta előtt, hogy el vannak zárva a kerti csapok, és hogy semmiféle külső javítanivaló nem maradt a házon.

6. Víztakarékos zuhanyfej

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erre kevesen gondolnak, de a melegvízzel is rengeteget lehet spórolni. Szerezz be egy víztakarékos zuhanyfejet, de az is jó megoldás lehet, ha közvetlenül a bojlerból vagy a gázmelegítőből érkező melegvízzel zuhanyzol.

7. Szigetelj!

Az újépítésű otthonok már nagyrészt energiatakarékosak, ám a régebbi lakások, házak kialakításakor még nem figyeltek erre ennyire, vagy romló állaga miatt szökik a meleg az ajtókon, ablakokon keresztül. Ma már te magad is szigetelheted a nyílászárókat egyszerű, barkácsboltban is beszerezhető eszközökkel.

{{KAPCSOLODO:1069972}}

8. Told el a bútorokat!

Sokan észre sem veszik, de a radiátor elé tolt bútorok miatt nem elég hatékony az otthonuk fűtése. A szekrénysort persze remélhetőleg senki sem teszi a radiátor elé, de akár az ebédlőasztal vagy egy kanapé, fotel is blokkolhatja a meleget.

9. Az üres szobát ne fűtsd!

Ha teheted, ne fűts olyan helyiségeket, amelyeket nem használsz: üresen álló vendégszobát, előszobát, mosókonyhát teljesen felesleges melegen tartani.

10. A 60 fokos melegvíz bővel elég

Ha otthonodban elektromos bojler szolgáltatja a melegvizet, akkor csökkentsd a víz hőmérsékletét legalább egy fokkal - de arra figyelj, hogy 60 fok felett maradjon a víz hőmérséklete, azalatt ugyanis nem pusztulnak el teljes mértékben a káros baktériumok a tartályban.

11. Stand By

Habár csekélységnek tűnhet. de évente akár 10 ezer forintot is megspórolhatsz, ha ténylegesen kikapcsolod, nem csak ’stand by’ funkcióban hagyod az elektronikai eszközeidet, amikor éppen nem használod őket

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm