Gyorsan szeretne egy tartós épületszerkezetet?

agrarszektor.hu
A telepkorszerűsítésre és a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázatokat is elbírálták már, lassan a megvalósítás fázisába fordulnak a korábbi tervek. Mások nem vártak a pályázati pénzre, hanem önerős átalakításokba, építkezésbe kezdtek. Ha még nem döntötte el, honnan szerezze be a szükséges építőelemeket, van egy tippünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Kollégáimmal együtt már jó néhány évtizede az építőipari szakmában, azon belül is a könnyűszerkezetes acélszerkezetek területén dolgozunk. Az agrárium általánosan is az egyik legnagyobb felvevő célcsoportja ennek az építési technológiának, de az elmúlt időszakban tapasztalt beruházási hullám csak fokozta az igényt a könnyűszerkezetes csarnokok iránt. Az istállókhoz, terménytárolókhoz, gépszínekhez, szalmatárolókhoz tulajdonképpen ugyanarra a technológiára van szükség, mint amikor szerelőcsarnokot vagy gyártóüzemet építenek. Vannak persze speciális kihívások is az agráriumban. A sertésistálló levegőjének ammóniatartalma például próbára teszi a tűzihorganyzott acélt is, de egyebekben éppen olyan szerkezeti megoldásokra van szükség ebben az ágazatban is, mint az ipar bármely más területén" - magyaráz Kotormán István, a Swedsteel-Metecno Kft. műszaki és fejlesztési vezetője.

Egy megvalósult projekt Cibakházán

Bár a vállalkozás még viszonylag fiatal - három éve van jelen a hazai építőipari piacon -, az igen gyors ütemű fejlődésnek köszönhetően máris egy nagy kapacitású, saját gyártóüzemmel rendelkezik, és egyre jelentősebb képviselője a szektornak. Könnyűszerkezetes, acél alapanyagú termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, ezeket

előregyártva szállítják az építési helyszínre, ahol száraztechnológiával, igen rövid idő alatt történik az összeszerelésük.

A gyártósor Biatorbágyon működik, ahol olyan komponens termékeket készítenek, mint a trapéz- és szinuszlemezek, cserepeslemezek, tartószerkezeti profilok - ezek többsége kiváló minőségű svédacélból készül. Malmöből nemcsak a gyártáshoz felhasznált tekercslemez-alapanyagok érkeznek, hanem például a komplett ereszcsatorna-rendszer is, míg a hőszigetelt szendvicspanelek az olaszországi gyökerekkel rendelkező, nemzetközi Metecno vállalatcsoport külföldi gyáraiban készülnek el. A cég termékeinek körülbelül 30-40 százaléka a mezőgazdasági szektorban kerül felhasználásra.

A kis megrendelőt és a nagyberuházót is kiszolgálják

"Az épületek részleges felújításában éppúgy részt tudunk venni, mint a zöldmezős beruházásokban. Aki még csak fejben rendelkezik tervekkel, annak tervezőt is ajánlunk, aki pedig többet szeretne, mint egy szerkezetkész csarnok, annak megbízható kivitelezőt tudunk ajánlani a hűtés-fűtés, szellőzés, világítás, vízelvezetés megvalósítására" - vázolja a cég által nyújtott szolgáltatásokat a fejlesztési vezető.

Érződik a pályázatmegvalósítási "boom" a Swedsteel-Metecno Kft.-nél is. Eddig inkább az olyan "gazdagabb" ágazatok keresték meg őket ajánlatkéréssel, mint a szántóföldi növénytermesztők, vagy a baromfiszektor, mostanra viszont a sertéstartók is aktivizálódtak, de építtetek már vágóhídi létesítményeket is. "Sokszor csak a felújítás egy-egy részében vagyunk érdekeltek, ilyen jellemzően a tetőfedés vagy a hőszigetelt falpanelek cseréje, felújítása, korszerűsítése. Más esetekben komplett új csarnoképületet szállítunk. Egy megfelelően előkészített terepen egy ezer négyzetméteres csarnokot durván egy hónap alatt kompletten össze tudunk rakni, tartóvázzal, tető- és falburkolattal, kapukkal, bevilágítókkal együtt. Köszönhető ez a kiváló minőségű, előre gyártott acélelemeknek, a száraztechnológiának és a tapasztalt kivitelezőknek" - vázol egy példát Kotormán István.

A technológia vitathatatlan előnyei

A könnyűszerkezetes, előre gyártott elemeknek csak egyik előnye, hogy gyorsan szerelhetők. Az elkészített csarnokok térbeosztása is rugalmasabban alakítható és könnyebben bővíthetők, mint egy hagyományos, falazott épület, ezért a megváltozott funkciókhoz egyszerűen hozzáigazíthatók. A tűzihorganyzott - igény szerint további színbevonattal is ellátott - acél termékekre 20-30, de akár 50 év korrózióvédelmi garanciát is adnak a különféle bevonati rendszerektől és a használati körülményektől függően. Plusz egy ilyen csarnok tisztíthatósága, higiéniai állapota jellemzően jobb, mint egy vakolt téglaépületé. Könnyűszerkezetes acélcsarnokot természetesen más cégek is építenek Magyarországon. Mielőtt elhatározzuk magunkat, előbb célszerű mind a termékek, mind a szolgáltatás minőségét és ár-érték arányát együtt, komplexen mérlegelni. Kérjünk referenciákat, és tanulmányozzuk a cég honlapját is. A döntés évtizedekre meghatározza a gazdálkodás nyereségességét és a beruházás megtérülésnek időpontját is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?