Hódít a török cseresznye

agrarszektor.hu
A növekvő európai cseresznyetermelés élesebb versenyt teremt a külső beszállítók számára. Törökország, a világ legnagyobb cseresznyetermelője, mégis biztos benne, hogy legfontosabb exportpiacának szüksége van a Kis-Ázsiában termő gyümölcsre is - írja a blog.syngenta.hu. Arra alapoznak, hogy náluk a cseresznye hónapokon át szüretelhető és olcsóbb is, mint az öreg kontinensen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Törökország évente több mint 400 ezer tonna cseresznyét szüretel. Az exportált gyümölcs aránya ugyan viszonylag alacsony, de a mennyiség a 2017-es 60 ezer tonnáról 2018-ra 75 ezerre emelkedett, és ennek legalább fele az európai piacra érkezett. A többi Oroszországban, Ázsiában és a Közel-Keleten találta meg a vevőt.


Az elmúlt években számos EU-tagállam termelési szintje emelkedett, nemcsak Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban, hanem Németországban és az Egyesült Királyságban több cseresznyét szüretelnek. A kiskereskedők és a fogyasztók jellemzően a helyi gyümölcsöket keresik, ami kihívást jelentett Törökország számára.

Az országnak azonban nagy versenyelőnyt jelent a hosszú tenyészidőszak, véli az egyik legnagyobb cseresznyetermelő, az Alanar vezetője, Hamdi Taner.  Itt akkor is terem a gyümölcs, amikor Európában még vagy már nem. A nagyon korai fajták érése áprilisban kezdődik a legdélibb régiókban. Az exportminőségű cseresznye, a Ziraat 900 fajta május közepétől augusztus közepéig szedhető az ország különböző vidékein, az eltérő tengerszint feletti magasságokban. A cseresznyefákat ugyanis akár 2000 méteren is ültetik. Ráadásul a törökországi árak alacsonyabbak, mint a legnagyobb európai felvevőpiacokon. A Ziraat 900 rendkívül népszerűvé vált az EU-ban, különösen Németországban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03